46

Канят пловдивчани на дискусия за зоопарка и Дондуковата градина

Обществено обсъждане на два проекта – за зоологическата градина на Гребния канал и Дондуковата градина организира утре Община Пловдив. Дискусията започва в 10 часа в сградата на Общинския съвет на ул. „Авкс. Велешки” 20, напомнят от екипа на кмета Здравко Димитров и приканват граждани да участват със свои мнения и предложения. 

Идеята на администрацията е да финансира двата проекта със средствата, договорени за пробива до Водната палата, който беше отхвърлен. Заемът е дългосрочен, в размер на 9,5 млн. лева и е договорен чрез Фонд за устойчиви градове по ОП „Региони в растеж”. 

Според разчетите, представени от Община Пловдив, за завършването на зоопарка са необходими 5, 7 млн. лева, за Дондуковата градина – 4,5 милиона. 

За най-стария парк на Пловдив – Дондуковата градина – има одобрен и съгласуван с НИНКН проект, издадено строително разрешение и избран изпълнител. Процедурите са проведени от кмета на район „Централен” Георги Стаменов, който уверява, че има пълна готовност да започне реконструкцията, ако е осигурено финансиране. 

Проектът предвижда изграждане на поливна система, подмяна на разбитата настилка, ново парково осветление и детски съоръжения. Старите фонтани, които отдавна не работят, ще бъдат премахнати, а в средата на площадчето вместо цветарник ще се изгради шадраван с фонтан. Предвидено е и допълнително озеленяване. 

За завършването на зоопарка е изготвена нова концепция, но няма технически проект, нито изпълнител. Зам.-кметът Пламен Райчев счита, че изстраданият обект може да се даде за проектиране и изпълнение на инженеринг, с което ще се улесни процедурата. Строителството е спряно преди шест години, договорът с изпълнителя е прекратен в началото на 2020 г. и до този момент разходите възлизат на 4,5 млн. лева. Толкова беше и първоначалната стойност на обекта, преди да спре заради прокурорското разследване за злоупотреби, което така и не беше доказано. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Мирови съдия

Мирови съдия

10.01.2023 | 14:57

Значи, никакви дискусии не са ни нужни! Да се дадат там едни 20-30 млн., да се оправят нещата! Хайде, че то и други сметки има за уреждане!

Отговори
5 3
Именно!

Именно!

11.01.2023 | 17:33

Че и време не остана да ги "наредим" сметките. Местни избори 2023 идват, а сме доникъде с проектите!!! А СЛЕД местните избори НЕ СЕ ЗНАЕ...

Отговори
0 0
Свинаря

Свинаря

10.01.2023 | 14:55

Ще преместя зоологическата градина в панаира

Отговори
10 2
Аромат - натурален, деликатен и жизнерадостен

Аромат - натурален, деликатен и жизнерадостен

10.01.2023 | 16:09

Не е ли по-удачно край Каменица?

Отговори
5 1
Зоопарк ли?

Зоопарк ли?

10.01.2023 | 14:55

Булдозерите -->с греблата заравнявай! --> ЗЕЛЕНА МОРАВА!

Отговори
8 1
Хубава работа... Как ще заравнява?

Хубава работа... Как ще заравнява?

11.01.2023 | 17:38

И какъв е този лукс за зеленина да бленувате? 15 години ни тренират да живеем БЕЗ зеленина и дишайки мръсен въздух, и тъкмо свикнахме, Вие зеленина говорите. А и тази зеленина никакви приходи не носи. Защо ни е тогава? (Госпожо искам да Ви кажа, че БЕЗ протести, зелена морава тези хора НЯМА да направят! Всеки ден пред общината, докато им влезе в празните глави, че хората повече общински заеми НЕ искат. Не искат и презастрояване. А най-вече искат чист въздух, пространство, зеленина!!!)

Отговори
0 0
bam

bam

10.01.2023 | 14:33

Никакъв зоопарк не ни трябва! Ще вони, ще се мъчат животните и изобщо това вече не е модерно. Дано никога не се случи. Колкото до мястото-може да се превърне в допълнителна зелена площ с модерни детски съоръжения каквито има в Амстердам, Берлин и други.

Отговори
10 2
намръщенЪ

намръщенЪ

11.01.2023 | 10:14

Стига с тия екопростотии!

Отговори
1 1
Да, но понеже НИЕ не сме Берлин,

Да, но понеже НИЕ не сме Берлин,

11.01.2023 | 17:42

предложението за живителната зеленина, за детски площадки със съоръжения, едва ли ще се реализира. Нашите градоначалници не искат "като в Берлин"!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?