49

Канонада над Пловдив възвести независимостта на България СНИМКИ

С канонада от десетина пушки на 9-ия пехотен пловдивски полк и духов оркестър беше отбелязана 115-ата годишнина от провъзгласяването на Княжество България, подвластно на султана в независимата държава. 


Стотици бяха дошли да видят възстановката на историческото събитие на комитет “Родолюбие” в градинката до Колоната на независимостта.


Княз Фердинанд поздрави войниците от пехотния полк и обяви българско царство, а те му отвърнаха с мощно “Ура!”. 

Царят, пристигнал на площада с каляска, предизвика оживление сред публиката. Хората снимаха Фердинанд и съпругата му Елеонора, запленени от необичайната гледка. 

“При провъзгласяването на България за независима държава съпругата на царя не присъства. Затова днес семейството ми не участва в спектакъла, а дойде само да ме подкрепи”, обясни за “Марица” Сава Куфаров, който изпълни ролята на Фердинанд. 

Оказа се, че не само той е завладян от историята, но и цялото му семейство. В “Родолюбие” участват още синът му Георги, съпругата Лианна - и двамата по професия инженери, снахата Полина, дъщерята Михаела, внуците Емилия и Сава.  Сава Куфаров е “родолюбец” от 15 години. 

Стефан Шивачев, емблематичен историк и бивш директор на Исторически музей, направи кратък анализ на събитията за 30-те години след Освобождението, в които България трябваше да извърви трудния път до независимостта.

Мощно присъствие на кандидати за следващата местна власт в Пловдив отбелязаха наблюдателите. На церемонията присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, зам- кметът Стефан Стоянов, кметовете на районите Костадин Димитров, Георги Стаменов, Иван Стоянов. От пловдивските депутати церемонията уважи Росен Костурков от ПП.

Снимки Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
1912 кичука

1912 кичука

22.09.2023 | 17:35

К'ва независимост, бе.... Ще умра от смях

Отговори
1 2
777

777

22.09.2023 | 13:47

Сега чествуваме зависимостта от сащ и ес

Отговори
2 2
Батко е измислен образ

Батко е измислен образ

22.09.2023 | 13:06

Първо трябва да има Трети март - Освобождение, после за да има някаква Независимост, нали тъй болни шорошоляци?

Отговори
4 5
кое посолство, кое?

кое посолство, кое?

22.09.2023 | 12:53

Кокор да ви ги обясни нещата с независимостта!

Отговори
3 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?