Следвайте ни

Кандидатстваме по нова програма за топъл обяд на бедните

viber icon

Община Пловдив запазва и догодина над 50 социални услуги, разкрити в града за хора с ниски доходи, деца в неравностойно положение, граждани с увреждания, бездомни, които настаняват временно в приюта в кв. "Гладно поле". Издръжката на домовете и центровете се плаща от държавата, но общината също осигурява средства за разходи. За тази година в градския бюджет бяха осигурени средства за диетично и диабетично хранене на хора със заболявания. Тази услуга трябва да се запази и догодина, твърдят от администрацията.

Европейската програма "Топъл обяд", по която се осигуряваше храна на 2600 пловдивчани в нужда, свърши. Засега продукти се доставят на  250 граждани, но не в трапезарии, а направо в дома им. 

Общината ще кандидатства пред Агенцията за социално подпомагане за финансиране по друга програма, ориентирана от началото на годината до март, за да се гарантира храна през най-студените и тежки месеци. Разчитаме, че ще можем да включим в проекта най-малко 2600 граждани, но след март ще трябва със собствени средства да обезпечим тази важна услуга, каза зам.-кметът Георги Титюков.

През миналата седмица по европейски проект беше открито още едно поредно социално заведение - Дневен център за подкрепа на хора с увреждания в бившия Детски дом "Рада Киркович".  

Кметът на район "Тракия" Костадин Димитров също организира хранителна банка, като с помощта на спонсори всяка седмица администрацията помага с хранителни продукти на болни, самотни, безработни, граждани с много ниски доходи. 

В бюджета за 2020 г. бяха заложени 16 5 млн. лева за социални услуги и грижи. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?