Следвайте ни

Каназирева върна решението за застрояване на Тексим

viber icon

Областният управител Дани Каназирева връща решението на местния парламент в Пловдив за изменение на ПУП /подробния устройствен план/, който предвижда застрояване на  терена на бившия завод на Кока-Кола, известен още като "Тексим".  Теренът на площ от 48 декара се намира между бул. „Шести септември” , Цариградско шосе и ул. „Правда” на границата със Столипиново. Бъдещият квартал се пада точно срещу бившия хотел на Ванко 1, където сега се помещава кметството на район "Източен". 

Само преди седмица Общинският съвет разгледа искането на инвеститора „Олимпия Парк Инвест” ЕООД, чийто собственик е бизнесменът Ангел Куков, закупил и остров Адата.  Строителният бос е поискал да му бъде разрешено строителството на голям жилищен комплекс с 70% застрояване на терена. За да се осъществи намерението му местният парламент гласува изменение на ПУП-а. 

Според мотивите на областния управител решението  на ОбС е незаконосъобразно в частта за одобрените устройствени показатели, които са завишени.

„В гласувания ПУП се предвижда Кинт,  определящ максималната разгърната застроена площ, да е 4, а по Наредба №7 на МРРБ, която регламентира устройство на територията в частта производствени територии, коефициентът е 2,5. Отделно от това, решението на ОбС противоречи на Общия устройствен план на Пловдив, където  максимално допустимия коефициентът е фиксиран на 3, а максималната плътност на застрояване е до 50 процента. В гласувания ПУП е завишена до 70 на сто, обясни инж. Данчо Желев от Областна администрация.

„Или ако следваме нормативната база и общия устройствен план, собственикът на терена може да построи 106 хиляди  квадратни метра, а с гласуваното решение квадратурата се увеличава на 170 хиляди квадратни метра“, допълни Каназирева

По думите й презастрояването е един от основните проблеми на Пловдив.

„Досега има приети редица ПУП-ове, които вече са влезли в сила и не може да бъдат отменени. За тези обаче, които сега се разглеждат и представят, трябва категорично да се прилага ОУП и нормативните актове. По този начин се защитава обществения интерес на населението, уточни областният управител.

Тя е категорична, че в крайна сметка трябва да се научим да спазваме закона и да мислим дългосрочно, защото презастрояването крие риск за цялата инфраструктура и градска среда.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Чишо

Чишо

09.02.2021 | 14:08

А застрояването на Лаута ? Кой беше разретил , той е ма.......к .Ако има закони ,трябва да се разруши .

Отговори
2 0
Арх

Арх

09.02.2021 | 12:34

Презастрояването е в интерес единствено на големите строителни предприемачи и на обслужващите ги общинари. Пловдив се пръска по шевовете. Събрахме икономически емигранти от цяла България. В резултат задръствания, мръсен въздух, влошени условия на живот. Вместо да се грижат за равномерното развитие на регионите, някои предпочитат да си пълнят чекмеджетата.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?