Следвайте ни

Каназирева настоява за пълна проверка на новите бариери в Пловдив

viber icon

За пълна проверка на новите бариери в Пловдив – на монтираната вече на ул. „Дондуков“ и на ул. „Железарска“, където предстои да бъде поставена,  настоява областният управител Дани Каназирева в писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Причината са подадени сигнали до Областния управител от собственици на имоти и работещи граждани в районите на съоръженията, в които те изразяват своето категорично несъгласие с поставянето на бариерите.

Хората се аргументират, че това ще затруднява достъпа на клиенти до търговските им обекти. Според тях,  при очакван спад на БВП с 3. 9% за 2020-2021 г., както и липсата на паркинг в близост до квартал „Капана“, съоръженията ще създадат допълнителни затруднения на желаещите да посетят Главната улица на Пловдив и това ще доведе до траен отлив на едно от атрактивните места за разходка в центъра на града под тепетата. Като допълнителен аргумент, собственици на имоти и работещи граждани в района на центъра изтъкват и обстоятелството, че освен предпочитано място за разходка на пловдивчани, Главната улица и „Капана“ се явяват средищен център много адвокатски  и счетоводни кантори, офиси на банки, чейндж бюра и офиси на нотариуси, чиято дейност също ще пострада.

Областният управител настоява при проверката да се изясни цялата фактическа страна на проблема.

„Първо - има ли решение на Общински съвет – Пловдив за поставяне на тези бариери, тъй като придобиването,  управлението и разпореждането с имоти и вещи - общинска собственост, се извършва под общото ръководство и контрол на Общинския съвет.

Второ - има ли решение, респ. предложение на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението за поставянето й и в случай, че има  - какви са правните основания на това решение.

Трето - съгласно чл.9 от Закона за пътищата, поставянето на бариера може да се наложи като временна забрана за преминаване, но само при извършване на ремонтни дейности, аварии и бедствия или при предварително организирани мероприятия“, обясни Дани Каназирева.

Областният управител настоява още да бъдат посочени точното местоположение на улиците и трайното  им предназначение и начин на ползване на територията, съгласно действащия план на Централна градска част на Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?