Следвайте ни

Каналът на ВЕЦ „Лозята" спря, облицоват го с 900 бона

След години увъртане „Напоителни системи" признаха собствеността, министър Найденов лично се ангажира със случая

viber icon

 

Отводнителният канал на мини ВЕЦ „Лозята", който превърна в блато 2000 декара край Брестовица, вчера най-накрая бе спрян след директната намеса на министъра на земеделието Мирослав Найденов. От министерството са отпуснати 900 000 лева целево на „Напоителни системи", за да започнат спешна облицовка на съоръжението. Фермерите от Брестовица и Йоаким Груево са на ръба на фалита заради чиновническо мотаене и прехвърляне на топката в продължение на няколко години. 16 кубика вода в секунда се изливат в съоръжението, което е проектирано да поема 5. Голяма част от водата се просмуква в почвата и наводнява съседните ниви и градини. Причината е, че каналът не е облицован с подходящ материал, а песъчливата почва на Брестовишко дере филтрира водата. За проблема „Марица" писа няколко пъти, а напрежението сред хората от двете села от ден на ден ескалира.

Проблемът отдавна е поставен на дневен ред, но решаването му се губеше между инстанциите. Фирма „Брестиом", която е собственик на ВЕЦ-а, предлага проект и частично финансиране за изолация на канала. Останалата част от парите трябва да бъдат платени от собственика на съоръжението. Кой обаче е той? Преди седмица в интервю за „Марица" шефът на „Напоителни системи"  -  Пловдив Иван Иванов заяви, че подчиненото му ведомство няма нищо общо с канала. „Съоръжението е публична държавна собственост и се води към Агенцията по хидромелиорации", каза Иванов. Дългогодишният директор на клона на агенцията Борислав Влахов обаче е категоричен, че съоръжението никога не е било стопанисвано от агенцията. „Разполагаме с документи, които потвърждават, че канала се води в задбалансовите активи на „напоителни системи". Директорът на „Напоителни системи" Иван Иванов е сравнително отскоро на тази длъжност и затова може би се е заблудил", казва Влахов. Според него проблемът е заложен още при проектирането, тъй като не са взети под внимание структурата на почвата и особеностите на ландшафта. Каналът е проектиран, за да събира подпочвените и теренните води в местността. Ако той бъде облицован с бетон, проблемът няма да бъде решен 100 процента, тъй като подпочвените води няма да могат да влизат в него. Решението е специална дренажна система, която да се включи в канала. Влахов коментира, че специалисти от Агенцията по хидромелиорации не са били канени за становище при нито един от етапите на строежа на ВЕЦ-а и корекцията на канала.

В началото на март кметът на община „Родопи" изпрати заповед незабавно да се започне процедура по облицоване. Шефът на „Напоителни системи" Иван Иванов веднага скочи и заяви, че кметът на община „Родопи" нещо се е заблудил и заяви, че неговото дружество няма нищо общо с канала и няма намерение да плаща за реконструкция. Знам, че местните имат проблем с водите от канала, които се просмукват, заяви Иван Иванов. Кой обаче ще плати такъв ремонт, управителят не знае. Но бе съвсем сигурен, че това няма да е „Напоителни системи". Вчера той отказа коментар по въпроса и пренасочи репортера ни към София.

Йордан Шишков също бе категоричен, че каналът е собственост на „Напоителни системи". „Обектът „Брестовишко дере" фигурира в инвентарната книга на „Напоителни системи „ЕАД. Акт 15 и Акт 16 след корекцията на канала са издадени на „Напоителни системи".

От Министерство на околната среда и водите имаме разрешение и ни е посочено да отвеждаме отработените води в този канал. Той е собственост на Министерство на земеделието и само те знаят кой е принципалът от двете им дружества, коментира инженер Михаил Тодоров, управител на „Брестиом" АД и собственик на Мини ВЕЦ-а. Той е категоричен, че каналът е публично-държавна собственост и не може като частно дружество да влага в него средства. Въпреки това „Брестиом" е предложила идея за разрешаване на проблема. Готов проект за облицоване на съоръжението в Йоаким Груево, и готовност да го спонсорират.

Документацията е разпратена до всички, но до момента нямаме отговор от никъде, обясни Тодоров. По случая преди Нова година в община „Родопи" бе проведена дори среща между всички страни в проблема.

Междувременно фирма „Брестиом" започна строителството на втора мини ВЕЦ над „Лозята", чиито води ще бъдат отвеждани в същия канал. Надяваме се този път проблемът наистина да бъде ликвидиран, защото иначе отново ще потънем в кал до шия, коментираха земеделците. Най-щастлив от всички е фермерът Павел Джингаров, чиято борба с чиновниците през последните години най-сетне се увенча с успех.

Йоаким Груево не мигваше заради опасността

Заради опасния канал жителите на село Йоаким Груево не мигваха всяка нощ. От построяването на ВЕЦ-а кметът на селото Марин Русков подаваше жалби и молеше за обезопасяване на съоръжението.

Ако каналът се скъса, през селото ни ще мине река като Въча, алармира преди време Русков. Той непрекъснато напомняше, че опасността е само на 500 метра от последните къщи на селото. При авария преди години били залети и унищожени 12 дка частни ябълкови градини. Междувременно Фермерът Павел Джингаров заведе три дела срещу ВЕЦ-а за нанесени щети. Той твърдеше, че заради просмукването младите му лозови масиви край Брестовица гинат поголовно.

От „Бристиом" категорично отричаха твърденията и опасенията на кмета на Йоаким Груево, че каналът може да залее селото. За Джингаров пък уточниха, че има три заведени дела срещу ВЕЦ-а, но нито едно от тях не е спечелил. Самият Джингаров твърдеше, че от „Напоителни системи" са му предлагали жълти стотинки за земята му, но той категорично е отказал. „Тук е целият ми живот, препитанието на семейството ми и аз няма да се откажа", категоричен бе земеделецът. Преди десетина дни неизвестни стреляха с автомат край жилището му.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

mhm

mhm

02.10.2010 | 11:52

tam se razliva voda a tuk v sasedna Perushtica kazvat che zaradi vaprosniq VEC vodosnqbdqvaneto e prekasnato

Отговори
0 0
Обичам Брестовица

Обичам Брестовица

16.03.2010 | 10:24

Но.... аз си мислех, че брестовичани са храбри не само с виното. Какво чакате?

Отговори
0 0
селю

селю

16.03.2010 | 10:16

а кой одобри проекта нали има и ОВОС ще се даде ли гласност за процедурата за издаване на разрешението за строеж -НЕ

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?