Следвайте ни

Камери ще държат под око целия Пловдив

Кметът Здравко Димитров публикува за обсъждане програмата за управление до края на мандата

viber icon

Разширяване на системата за видеонаблюдение с покритие върху целия град и полицейски патрули във всички конфликтни точки. Това са част от заложените мерки за по-голяма безопасност на гражданите, според огласената от кмета Здравко Димитров програма за управление за четиригодишния му мандат.

Документът с перспектива до 2023 г. е публикуван за  обществено обсъждане, както изисква Законът за местното самоуправление, и ще влезе в сила, след като бъде одобрен от местния парламент. 

Три са приоритетите, които ще изпълнява новата общинска управа. Първият е превръщането на Пловдив в модерен европейски град с добра инфраструктура и зелена среда, вторият - насърчаване на инвестициите и иновациите в интерес на хората, а третият - равностойна достъпност до обществени услуги.

В програмата се казва, че управленският екип ще надгражда вече постигнатото в инфраструктурата, зеленото строителство, градския транспорт, културата, образованието, социалните дейности, спорта и административното обслужване.

Една от задачите е Пловдив да продължи да се утвърждава като национален лидер в развитието на производствата и индустриалните зони, в търговията и логистиката, също така като център за бизнес услугите, ИТ и аутсорсинг индустрията, както и да постигне водещо място за хай-тек индустрии, иновации и наука.

Здравко Димитров декларира намерението да реализира мащабни инвестиции и в пътната инфраструктура.

Сред големите проекти, заложени в програмата до 2023 г., са изграждането на вътрешен ринг, който включва редица нови пътни връзки, продължението на бул. „Северен“ от Брезовско шосе директно до Карловския надлез, подлезът „Модър-Царевец“, ново автомобилно трасе между „Тракия“ и район „Южен“, мост над Марица, пробив до Водна палата, разширението на „Голямоконарско шосе“ в участъка от бул. „Дунав“ до землищната граница на града.

Предвижда се преасфалтиране на основните улици и булеварди, подмяна на ВиК на повече от 40 улици по проекта за воден цикъл. Успоредно ще продължи и работата по проекта за вода от каскада "Въча".

За улеснение на трафика се предвижда зелена вълна, за паркиране - многоетажни  и буферни паркинги.

Първият етап на реконструкцията на стадион "Пловдив" е на първо място в списъка с нови спортни обекти. Екипът на кмета има намерението да работи по проектите за втори гребен канал, олимпийски плувен комплекс и скейт парк.  

В управленската програма е записано и създаване на общински хоспис за обгрижване на тежко болни.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Петрова

20.02.2020 | 10:11

За хосписа- браво, Кмете. Най сетне журналята ще направят разлика м/у социална услуга, лечебно заведение и хоспис. Нека им покажем как го можем. Бъдете здрав.

Отговори
1 0

К М Е Т Е

20.02.2020 | 08:48

Здравко и пропускаш ада който ще настъпи по ПЕЩЕРСКО ШОСЕ и 6СЕПТРМВРИ когато се запълнят блоковете от новото строителство в кв. Западен. Попитай си подчинените колко коли се очакват да тръгнат от този квартал за града и от къде ще минат.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?