Следвайте ни

Не бутайте Бетонния мост, реконструирайте го

viber icon

Експерти искат преразглеждане на проекта за пробив под Централна гара

Събарянето на Бетонния мост няма да развърже трафика в Пловдив, а напротив - ще задълбочи кризисната ситуация в комуникационно-транспортната мрежа на града. За това предупреждават от пловдивската колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП). В писмо до новия кмет на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева и председателя на Общинския съвет Александър Държиков инженерите излизат със становище по обявената от НКЖИ открита процедура за възлагане на обществена поръчка по проект "Развитие на железопътен възел Пловдив".

Бетонният мост е необходим на града, а от конструктивна гледна точка е възможно да бъде реконструиран така, че да бъде съобразен с европейските изисквания за железния път, каза пред „Марица“ инж. Емил Бойчев, председател на КИИП - РК Пловдив.

Камарата е направила проучване и е установила, че е възможно реконструиране на Бетонния мост и подходните стоманобетонни рампи. Надколовозната му част подлежи на реконструкция и разширение. Двете северни стоманобетонни рампи е възможно да се повдигнат до необходимото ниво с реконструкция на стълбовете и устоите им. Южната рампа е земно-насипна и преработката й не представлява проблем от конструктивна гледна точка, пишат в становището си инженерите.

Според тях обаче реконструкцията и модернизацията на Бетонния мост са недопустими преди изпълнението на пробива под Централна гара. Експертите препоръчват тунелния способ при реализацията на проекта, тъй като алтернативната технология би влошила комуникационно-транспортната ситуация в града. Те настояват и за оптимална временна организация на движение в извънгаровия участък, която да компенсира очакваните драстични задръствания.

Инженерите призовават новата власт в Пловдив да преразгледа параметрите на процедурата и заявяват готовност да съдействат на администрацията по всички технически въпроси, свързани  с проекта.

Припомняме, че и сдружение "Бизнесът за Пловдив" отдавна настоява за запазването на моста.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?