46

Калоферски гайдари разтопиха сърцето на областния, викна ги на бис

Гайди писнаха и тъпан залумка пред елхата в сградата на Областната управа в Пловдив, предаде репортер на "Марица". На гости на областния управител Ангел Стоев бяха „Гайдарите от Алтън Калофер", които са повече от повод за гордост. Талантливите музиканти вече са вписани в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища - 2022“.  Своеобразният конкурс се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН и се реализира със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Гайдарите са преминали успешно областния етап, за да явят на националния и да постигнат този успех. В Областната администрация те бяха придружени от кмета на Калофер Румен Стоянов, който също владее магията на гайдата. 

Гостуването в  Областната управа започна с прожектирането на кратък филм, който представя калоферските гайдари и традицията, предаваща се от поколения на поколения вече 111 години.  Само 7-8 минути, колкото е неговата продължителност, са достатъчни дори и за хората, които въобще не настръхват от звука на гайда, да осъзнаят, че точно този инструмент е светиня, че точно той гради моста между поколения, че точно той е онзи моряшки възел, който пази мачтата на миналото да не бъде разбита на трески от бурното вълнение на бъдещето. Още по-впечатляващото е, че гайдата влече сърцата на деца, слива се с душите им и ги води по петолинието на гордостта, патриотизма и непреходното българско наследство. Областният управител обясни как талантите, съхраняващи българщината в сърцето си, са постигнали своя успех. "Кандидатурите на областно ниво бяха три - Празника на розата, кукерите от Сушица и Гайдарите от Алтън Калофер. Комисията внимателно прегледа трите кандидатури. Всяка има своите достойнства. Но гайдарите победиха на областно ниво, след това на национално станаха едно от шестте "живи съкровища", каза Стоев. Той поздрави кмета на Калофер Румен Стоянов за това, че е създал условия читалището да се развива по един прекрасен начин и да изпълнява ролята си на стожер за развиване и съхраняване на традицията. "Моят призив към всички кметове в 18-те общини в областта е да обърнат внимание на читалищата, да подпомогнат тяхната дейност, за да развиват традициите и да бъдат предавани на следващите поколения", добави областният управител на Пловдив. Ангел Стоев връчи три грамоти -  на читалище "Христо Ботев - 1869" в Калофер, на кмета Румен Стоянов, както и на създателя на филма за "Гайдарите от Алтън Калофер" Мирослав Василев. "Длъжни сме това, което имаме, да го развиваме. Има какво да покаж нашият град. Догодина,живот и здраве, ще участваме с Калоферската дантела", посочи кметът на Калофер.

На финала петима гайдари и Стоянов с тъпана подариха докосващо изпълнение на всички присъстващи. Самият областен управител остана толкова докоснат от музикалната магия, че след края му ги викна на бис и ги прикани отново да засвирят.  "Благодаря ви, че бяхте тук, че ни повдигнахте настроението. Пожелавам ви да сте живи и здрави, да съхранявате българщината и да продължавате да ни радвате", обърна се Стоев към малките гайдари и им поднесе по един сладък подарък.  

снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Фани

Фани

14.12.2022 | 22:38

Пука ми на оная работа заради тоя смешник! Оставка! Да не можеш да заемеш гражданска позиция за парка!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?