49

Какво се случва с бившата сладкарница "Скалата" в центъра на Пловдив? Туристите онемяха

Бившата и любима на децата сладкарница „Скалата” загрозява уникалния център на Пловдив и предизвиква изумените погледи не само на пловдивчани, но и на туристи. 

Преди време заведението в бомбоубежището беше дадено под наем и привличаше безброй посетители. Мнозина го предпочитаха заради атрактивния интериор във вид на пещера, други – заради вкусните торти и коктейли. 

Но откакто наемателите си тръгнаха, а сладкарницата хлопна врати, това място в подножието на Сахат тепе изглежда позорно. Фасадата е нашарена, на терасата и около нея са струпани боклуци и изсъхнали клони. 

„Ако имотът беше общинска собственост, досега щеше да бъде проведена процедура за отдаване под наем и наемателите щяха да го поддържат”, каза кметът на район „Централен” Георги Стаменов, запитан защо бившата сладкарница е толкова занемарена. 

Георги Стаменов обясни, че всички бомбоубежища са в активите на МВР – Пловдив, както и бившата сладкарница „Скалата”, и МВР има ангажимент да ги поддържа.  Преди време от местната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" огледаха обекта, но след това не последва никакъв резултат. 

„Редно е да има стопанин и да се изчисти пространството пред този обект”, подчерта кметът на „Централен”. 

В трагично състояние е и частният имот в съседство до бензиностанцията. Оградата, с която собственикът беше заградил зеления „триъгълник”, е килната, високите бурени не са окосени.

Идеята му беше да вдигне сграда, но съседите се възпротивиха с мотив, че центърът и без това е плътно застроен, а парчето земя е зелена площ, в резултат на което собственикът е изоставил имота си, поне засега. 

Снимки от Наташа Манева

 

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 15 оценки
3.9/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Пецата

Пецата

12.08.2023 | 09:12

имате прекрасен град пловдивчани,а така го попилявате ,но във БГ е тъй ,беззаконие и безхаберие от държавните институции,никой не му дреме за нищо...дани някой го вземе и разработи ...

Отговори
5 0
Стаменов

Стаменов

12.08.2023 | 07:29

Крадеца Стаменка иска да го лапне

Отговори
6 1
Гост

Гост

11.08.2023 | 23:14

Крайно време е да се вземат мерки за отстраняване на тази грозна и неугледна полуразрушена постройка. Щом бившата сладкарница "Скалата" е собственост на МВР, то редно е или да се събори тази тази загрозяваща и опасна съборетина, или да се приведе в приличен вид , съответстващ на централното място в града. В противен случай се трупат само негативи за града и общината, а от това никой няма полза. Години наред там се приютяват бездомни хора и животни. Много жалко! Къде са местните власти? Къде са институциите?

Отговори
13 0
Арх

Арх

11.08.2023 | 20:39

Добрутру. Бараката на бившата сладкарница е върху общински имот. Общината къде е? Одобрява презастрояването на града и възлага ремонти, които ако свършат изобщо, ще са в някакво далечно бъдеще. Всичко се решава през личната изгода. Към това като добавим и интелектуалния капацитет на кмета и получаваме това, което е - Пловдив може и изобщо да не се управлява, резултатът ще е същият.

Отговори
26 3
Гърбъв Стаменка

Гърбъв Стаменка

11.08.2023 | 20:11

Стаменката каменарчето е мошенник

Отговори
22 4
кмето

кмето

11.08.2023 | 18:25

Просто лицето стаменов не е за тази работа!

Отговори
30 4
Може би

Може би

11.08.2023 | 18:19

Вероятно е въпрос на законодателство. По тази причина загива и стария град - купчина наследници не могат да се разберат за наследството и - сградата и имота загиват. А притежателите на такива имоти в центъра трябва по законов ред да бъдат задължени да подържат имота. Ако не са в състояние - обявява се на търг и винаги ще се намерят паралии, които ще купят такива изоставени имоти. Но общината спи - по-важно е да търсим къде да цъфне опера, къде да направят базар "Капана"...

Отговори
34 4
Гост

Гост

11.08.2023 | 23:23

Съгласна съм с горния коментар да има законов ред, където собствениците на имоти в центъра на града да де задължават да го поддържат най-малко в приличен вид, в противен случай се обявява на търг. Все ще се намери кой да го купи и поддържа. Такива примери има десетки. Защото в други градове от ЕС има решения за такива казуси? Има ли компетентни органи у нас или всичко опира само до лични интереси и пари?

Отговори
7 0
Пламен

Пламен

13.08.2023 | 16:03

Добре, че снимките на "заведението" не са от интериора... Гледката е повече от потресаваща! Възмущението ни е правилно, но погрешно адресирано - виновни сме всички, че сме избрали такива лица да управляват хилядолетния ни град. Ние сме виновни. А за другото място е пак злоупотреба - изнудват собствениците с възможностите за застрояване. Ако беше Ваш, също щяхте да искате да построите нещо нормално. Мълчанието на народа ражда безумия и убива!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?