Следвайте ни

Какво правят с панелките по света? В Германия ги бутат, в Чехия - тотална реконструкция

viber icon

Проблемът с панелните жилища е познат във всички бивши соцстрани. Световният опит показва, че има две посоки за развити - германската и чешката. В Германия например беше решено повечето панелни сгради да бъдат разрушени и на тяхно място да бъдат изградени нови, по-модерни, докато в Чехия и Словакия избраха пътя на запознаването на панелките.

Германският модел обаче се оказа много скъп за страните от Източна и Централна Европа. Така у нас може да почерпим опит от Чехия и Словакия, които обновяват панелките си вече от повече от десетилетие. В резултат голяма част от тези сгради днес са реновирани. В Чехословакия бумът на панелното строителство е като този в България - през 60-те и 70-те години на миналия век.

Още преди десетилетие властите в Чехия и Словакия правят прогнози, че до 10 години блоковете ще се нуждаят от основен ремонт, за което ще са нужни милиарди крони. На обществен дебат в Словакия е подложена темата, че панелките са проектирани така, че да издържат около 80-100 години. Съответно, ако страната иска да избегне принудителното им събаряне, трябва да отдели 400 млрд. словашки крони (13,28 млрд. евро). Властта обявява, че част от тези пари ще дойдат по европрограми, но друга част ще трябва да бъде поета от самите собственици на апартаменти.

Освен с пари от бюджета и еврофондове Словакия финансира своята програма за саниране и с приходи от продажбата на вредни емисии. Същата е схемата за финансиране и в Чехия. В допълнение, и в двете страни от самото начало на програмите им за реновация са включени освен панелките, и еднофамилните къщи.

В Русия също залагат на немския опит и бутат старите "хрушчовки", като строят нови сгради на тяхно място. 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Жеминжибао

Жеминжибао

22.08.2020 | 11:04

Строителната мафия само за бутане мечтае. "Марица" и припява.

Отговори
1 0
Строител

Строител

21.08.2020 | 15:11

Панелките в Германия са на повече от 70 години и никой не ги бута. Никъде в европа няма срутени от земетресения панелка. Не пишете некомпетентни простотии!

Отговори
5 0
Alex

Alex

21.08.2020 | 11:46

Не ги бутат в Германия.... Единствените разрушени панелки в Германия са тези в бившите съветски военни градчета по ГДР ,и то не всички.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?