Какво мислят пловдивските политици за бъдещия заем

Йордан Илиев, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет:

Нямам никаква информация за заем

Темата  за нов банков заем не е обсъждана  нито в групата на ГЕРБ, нито в Общинския съвет.  В началото на мандата по предложение на Община Пловдив бяхме взели решение  кметът да направи проучване за  условия на бъдещ банков заем, но оттогава  лично аз нямам никаква информация за проектите, които ще се финансират с кредит, размера и условията,  които администрацията възнамерява да ни предложи за обсъждане. Ще коментирам, след като ни предоставят  материали с конкретни параметри, каза шефът на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев.  

Дани Каназирева, областен управител и лидер на Съюз за Пловдив:

Заем - да, но с  широк обществен консенсус

Всички кметове започват управлението си с намерението да договорят банков заем. Няма лошо, заеми се взимат в целия свят. Но това е изключително сериозна тема, която трябва да бъде обсъдена в детайли. 

Едно от важните условия е да има широк обществен консенсус, а проектите, които ще се финансират със средствата от кредита, да  са дългосрочни, безспорни и полезни за града,  за да гарантират трайно решаване на проблемите в бъдещ план. Парите ще се изплащат от нашите деца и сме длъжни добре да преценяваме при какви условия ги разходваме. 

Другото важно изискване, на което общинските съветници от Съюз за Пловдив винаги са настоявали, е да има високо качество на строително-монтажните работи и възможно най-кратки срокове за изпълнение.  Това, което често сме виждали през годините,  е липсата на строг контрол и качество. Свидетели сме колко неоправдано дълго бяха ремонтирани булевардите в Пловдив, за които също беше договорен банков заем. 

Дебатът по тази тема тепърва предстои и към него трябва да се подходи с цялата отговорност на управлението, в което са ни изпратили гражданите на Пловдив. 

Константин Георгиев, общински съветник от Кауза Пловдив:

Защо бул. "Северен", а не втори гребен канал?

Ние сме за развитието на Пловдив и принципно нямаме против да се изтегли банков заем.  Но преди да се вземе решение, трябва да сме убедени, че то е рационално и с ефект за града.    

За нас е важно мнението на нашите избиратели и кои обекти ще се финансират със заема. Добре е в Пловдив да се строят нови пътища, но  поне част от кредита трябва да носи приходи на общината. Примерно, един многоетажен паркинг в центъра на града.   Редно е много внимателно да се прецизират условията, при които се договаря финансирането.  ​Предишният  зам.-кмет по финанси Илия Кирчев  нямаше равен по компетентност в сферата на банките, но сега  не съм убеден, че в екипа има специалист с достатъчно опит във водене на преговори с финансови институции.  

При провеждането на тръжните процедури обектите трябва да се обявяват поотделно, за да не стане така, че една фирма усвоява заема. Това може да създаде риск от забавяне, а и ще бъде добре, ако  обществените поръчки  се възлагат предимно на пловдивски изпълнители.  Изключително висок трябва да бъде контролът върху разходването на средствата, включително от страна на Общинския съвет. 

Защо в списъка на проектите е включен бул. "Северен"? Това ли е най-големият проблем на Пловдив?  Защо с част от банков заем да не изградим нов парк или втори гребен канал?   Много важно е да се определят приоритетите за развитието на Пловдив, защото заемът ще се изплаща години наред от нас и от децата ни.   Да не забравяме, че предстои да приемем изменението на Общия устройствен план. Редно е да се види какви приоритети са заложени в него, посочи Константин Георгиев, общински съветник от Кауза Пловдив.  

Йордан Иванов, общински съветник от групата на Демократична България:

Първо да се оптимизират разходите, после нов дълг

Темата за нов общински дълг изисква широка дискусия - какви са приоритетните обекти за Пловдив, в какъв размер, при какви лихви и срок за погасяване ще се взимат парите.  На всички тези въпроси трябва да има ясни и конкретни отговори, за да не се направи поредната грешка с напразно похарчени средства.  

Първият въпрос, който аз задавам, е защо пътната инфраструктура на Пловдив не е получила финансиране от държавния бюджет? Кметът Здравко Димитров дойде в управлението на града като човек на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Къде са обаче парите за ръководената от него община? И защо пловдивчани трябва да задлъжняват за пореден път, преди да сме изплатили старите заеми?

Считам, че преди да се увеличи общинският дълг, редно е да се оптимизират бюджетните разходи. В Пловдив на бюджетна издръжка са 30 000 души, една трета от които са на издръжка на Общината. Според мен задължително трябва да се види как могат да се намалят тези разходи. 

Надявам се, че при обсъждането на проектите и нов заем кметът няма да изключи съветниците от Демократична България, както вече веднъж го направи. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?