Следвайте ни

Какво е мнението на пловдивските политици за 60-те милиона общински заем

viber icon

Слави Георгиев, независим общински съветник: Първо реформи, а после кредити

Още на срещата с екипа на кмета поисках да представят проектите, доколко ще са ефективни, както и да бъде представен анализ как реализацията им ще се отрази за в бъдеще на бюджета на Пловдив - дали ще доведе до повишаване на данъците. Следващата година се очертава не по-малко тежка за финансите на Пловдив. Не на последно място, ние, изчерпвайки една възможност за финансиране, каквато е кредитирането, дали в същото време не отрязваме възможност за други инвестиции по районите, където също имат нужда от инвестиции за ежедневния живот, като парково строителство, тротоари, вътрешноквартални улици. Освен това предвид, че бяха внесени в Общинския съвет и други два заема - за съфинансиране на Водния проект и за ДДС на същия проект, то категорично означава, че нямаме възможност да изтеглим всички тези заеми по никакъв начин. Това би било непосилно за финансовото състояние на общината. В този контекст, за да има пари за собствени инвестиции, е необходимо да се направи сериозна реформа в общината. Ние имаме над 2400 човека, които работят в общината, общинската администрация и общинските фирми. Всички са наясно, че 90% от бюджета на Пловдив отиват за издръжка на най-базовите нужди на общината. Докато така са структурирани разходите на общината, ние няма да имаме собствени средства. И този модел на управление в Пловдив мисля, че е вече изчерпан и трябва да се пристъпи към ремонт на цялото така съществуващо положение.

Освен това всички заеми, които се спрягат, са за пътна инфраструктура, но на Пловдив нуждите не са само от пътища. Това означава всички други сектори на общината да не се развиват. 

 

Евелин Парасков, "Съюз за Пловдив": Трябва да е ясно дали ще доведе до вдигане на данъците

Още не сме взели дългосрочно решение на групата на „Съюз за Пловдив“ дали ще подкрепим тегленето на инвестиционен кредит. Кредит на такава стойност в Пловдив никога не е вземан, затова трябва внимателно да бъдат изчистени всички съмнения. Освен това такъв кредит изцяло ще предопредели бюджетната рамка за доста години напред. От администрацията се опитаха да дадат яснота за необходимостта от всеки проект и начините на финансиране, но така и не получих конкретен отговор на това, което ме интересуваше ​- дали някой може да понесе политическата отговорност, това ще бъде ли свързано с вдигане на данъци и такси, как ще се отрази на бюджетите за бъдеще. Все още има спор за това кой проект е приоритетен и кой не. Има и липса на гаранции относно стойността им. Ето защо аз смятам, че от общината не са направили достатъчно за достигане на широк консенсус, който е изцяло необходим. Безспорно някои от проектите са важни. Такъв е този за ул. "Даме Груев", който беше предложен и приет от общинската администрация по инициатива на "Съюз за Пловдив" към бюджет 2020. Той обаче не е изпълнен към момента от капиталовата програма, вместо това се търси кредитиране за него. Що се отнася до новия мост над Марица, аз нямам доказателство дали той ще облекчи, или не трафика.

 

Борислав Инчев, лидер на ВМРО-Пловдив:  Обектите са много различни и не следва да са в един договор

На този етап няма как да подкрепим този заем, защото несериозният подход продължава. Не може да събереш едни хора, да им връчиш едни листчета, без нищо вътре да има като реално свършена работа. 

За нас е важно да се случват проекти и обекти, които имат смисъл и стойност, които могат да помогнат на Пловдив да се развиват. Ако погледнем така предложените проекти - за нас на първо място стои "Модър-Царевец". На второ място вече можем да сложим проекта за мост над р. Марица, защото той наистина ще направи свързване. На трето място ​- проектът, свързан с пробива под Водната палата, и четвърто място - реконструкцията на "Даме Груев" поради една проста причина - "Даме Груев" вече съществува - там трябва да се направи подмяна на настилката.

И големият въпрос, на който никой не дава отговор. Ако приемем, че се изтеглят всички тези кредити, как ще се отрази това на финансовото състояние на общината и на показателите, заложени в различните закони. Там е казано, че общият размер на задължението не може да надвишава най-просто казано 15% от собствените приходи на общината за един определен период от време.

Ще може ли община Пловдив през 2022-а, 23-а и 24-а, когато реално започне да се обслужва връщането на тези заеми, да се справи? 

Не е добър вариант и идеята за голям заем. Когато беше договорът с ЕБВР, те наложиха едно условие, че искат да има една обща фирма за строителен надзор, че искат по едно и също време проектите да започнат и по едно и също време да бъдат отчетени. Това във всеки един от договорите ще съществува като проблем. Когато са отделни договори, те могат да бъдат много ясно насочени към обект или група обекти, които по някакъв начин могат да бъдат свързани или причислени в една група. Тогава ще е много ясна отговорността, много ще е ясно от кога започва срокът, защото един обект ще се движи с една скорост,  друг с друга. Много са различни обектите и не би следвало според нас да са в един договор.

 

Ангел Славов, ГЕРБ: Резонно е, но бюджет 2021 не е розов

Предстои групата на ГЕРБ да обсъди намеренията на кмета и администрацията му за заем за 4 проекта. От казаното стана ясно, че това са проектите, които имат най-голяма готовност за изпълнение. Според мен това звучи резонно, но все пак е добре да се погледне от всички страни, защото бюджетната прогноза за догодина никак не е розова предвид обстановката с ковид. Освен това не е ясно каква ще е събираемостта на данъците и таксите. Градът се разширява, така че може би на някакъв етап мостът над Марица би се оказал подходящ. Не знам дали заеми на парче е по-добре да се теглят, или един голям. За обсъжданите 120 млн. лв. преди месеци, за които Общинският съвет упълномощи бившия зам.-кмет Илия Кирчев да води преговори, и към настоящия момент нямаме никаква информация какво се е случило - нито какви са офертите, нито какво предстои.

 

Константин Георгиев, "Кауза Пловдив": По-малки като стойност, но повече като количество проекти

Намерението е хубаво, но още не сме взели окончателно решение дали ще го подкрепим. Мнението на нашата група е, че със заема трябва да бъдат направени по-малки като стойност, но повече като количество проекти. Така ще могат да кандидатстват повече пловдивски фирми и да вкараме парите в местната икономика, защото една такава голяма сума най-вероятно ще я вземе софийска фирма, както става обикновено.

Ние разрешихме на администрацията да води преговори за заем за 120 милиона. Смятам, че заем до 90 млн. спокойно може да се издържи от страна на общината. Съответно трябва да каже зам.-кметът Величко Родопски дали едно такова задлъжняване ще увеличи данъците и таксите за гражданите и просто да си направим сметка дали си струва, или не.

На този етап по-скоро може би няма да покрепим тегленето на този кредит.

 

Д-р Веселка Христамян, "Демократична България": Да се свият разходите и увеличат собствените приходи

Най-напред трябва ясно да се обясни на гражданите с какви аргументи  настоящото управление приема за приоритетни тези проекти едва сега, след близо една година от управлението си. На второ място трябва да се каже, че предложението е основно за инфраструктурни проекти, а това препраща към въпросите за участието и задълженията на държавата, както и тиражираните в периода на избори обещания за пълна държавна подкрепата за  развитието на Пловдив. Ето шанс думите да станат дела. Трябва също да се помисли как този общински дълг би повлиял върху капиталовата програма на Пловдив за следващия период. Няма как ние от ДБ да сме съгласни с факта, че това е единственото, което е нужно за града ни. Вярваме, че доброто общинско управление се базира на баланс и е погрешно да теглиш заем, като не можеш да си свиеш раздутите разходи, да увеличиш собственити приходи и да инвестираш далновидно и целесъобразно.    

Според мен е нужно едно широко обществено обсъждане, в което да се представят повече предлагани проекти, има и други значими. Да бъдат защитени от вносителя чрез визуализация, чрез  представяне на данните за остойностяване, сроковете на изпълнение, ефекта на краткосрочно и дългосрочно въздействие за жителите, връзката с прогнозите и бъдещата визия за града ни. Тогава да се прецени кое е най-нужно или с важно стратегическо значение в момента или за бъдещето на Пловдив и хората му.  

 

БСП също е контра, обяснява се онлайн

Групата на БСП ще изкаже днес онлайн мнението си относно намерението на Общината за тегленето на заем от 60 милиона за реализацията на 4 големи проекта. Всеки, който се интересува и вълнува от темата и позицията им, ще може да я наблюдава в реално време, обясни лидерът на социалистите в местния парламент  Николай Радев.

„За първи път ще пробваме с онлайн пресконференция. Ще е нещо интересно и ново както за нас, така и за останалите“, добави Радев. Очаква се червените да поискат да бъде представен анализ на какви политики и документи отговарят проектните предложения, как се съотнасят с плановете за развитие на града и как ще се подобри ситуацията след изграждането на съответните съоръжения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?