Следвайте ни

Какви работници и за колко пари се търсят най-много в Пловдив

viber icon

Измина малко повече от година от началото на пандемията, някои бизнеси оцеляха, други затвориха завинаги. Родните работници пък преживяха невиждан ужас – докато едни се страхуваха дали началникът им ще запази щата, други не знаеха кога ще работят и кога ще се наложи да излязат в принудителна почивка, заради мерките. Всичко това доведе до пренареждане на пазара на труда.

Така традиционно търсените професии като сервитьори, готвачи и хотелиери, останаха на заден план. Намаля търсенето и на педагози, противно на факта, че от години страната ни страда от недостиг на нови кадри в образованието. За сметка на това нуждата от монтажници излезе на преден план. Те изместиха традиционното търсене на строители и шофьори на пазара на труда и станаха най-желаните кадри в Пловдив на годишна база. 

Всяка втора обявена свободна позиция в Бюрото по труда е именно за монтажник, показва справка в Агенцията по заетостта в началото на май. От общо 380 нови служители, за които се оглеждат началниците, 174 са монтажници. В същото време няма нито една свободна позиция за шофьори и строители, а за бармани, сервитьори и готвачи – само 36. Нужда има и от работници в преработващата промишленост и леяри.

Промяна при глада за оператори на стационарни машини и съоръжения на годишна база няма. Те остават втората най-търсена професия, а заплащането, което предлагат за не,я е малко над хилядарка. Въпреки че монтажниците са по-търсени, там възнагражденията са малко по-ниски – 900 лв. Разработчиците на софтуери в Пловдив пък се разписват срещу 2 бона. Изискванията към тях са да могат да проектират високо производителни интегрални схеми с голяма степен на интеграция, да изграждат тестови среди на езика UVM и System verilog. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Baba Mika

Baba Mika

05.05.2021 | 14:42

Cqla Bulgariq e tashak ne samo Plovdiv edinstvena edna malka chast vzimat dobri pari v Sofiq ama trqbva qki vrazki ili qko plushtene.

Отговори
7 2
Феникс

Феникс

05.05.2021 | 11:40

Пловдив е пълен ТА-ШАК относно работа и заплащане

Отговори
15 1
Калоян

Калоян

05.05.2021 | 16:12

Да благодарим на Гроб за това, че сме роби!

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?