Следвайте ни

Какъв град искат пловдивчани? Вижте кои са приоритетите до 2027 г.

viber icon

Човеколюбив, умен, зелен и в същевременно древен и устойчив. Град с развита иновативна икономика и добре платени работни места. Подобрена инфраструктура и достъпни социални услуги. Така изглежда желаната визия на Пловдив за неговите жители, които са участвали в изследване, проведено по поръчка на общината. Резултатите от него бяха представени на първото публично обсъждане за изработването на новия  План за интегрирано развитие на Община Пловдив /ПИРО/, който определя средносрочните цели и приоритети за периода 2021-2027 г. Изпълнител на подготовката на ПИРО е „БИМ Консултинг” ООД, чиито експерти днес представиха първите данни от своето проучване базирано на представително социологическо проучване „Лице в лице“, онлайн акнетиране с граждани и неправителствени и бизнес организации общо 75 на брой, 

Включени са и представители от етно кварталите – Столипиново, Шекер махала и Аджисан махала. Последната част от проучването е направено чрез дирекна дискусия в 8 фокус групи с 91 участника. 

Най-интересни са били и груповите дискусии със заинтересовани страни, където най-много участници е имало в групата „Културно историческо наследство и туризъм“.

На въпроса "Как се промени Община Пловдив в последните 7 години". 13% от гражданите отговарят "към по-добро". 54% - "към по-добро, но с по-бавни темпове от очакваните". 9% смятат, че общото състояние се влоши. 
При заинтересованите страни – 57% - "по-бавно от очакваното", 17% - "към по-добро". 17% смятат, че положението се е влошило.

Възрастните хора над 65 години са по-критично настроени и малка част от тях виждат подобрение. С нарастване на образованието нарастват и положителни оценки за развитието на общината. Хората с образование по-ниско от средно са по-критични. 

Най-високо оценени са културно-историческото наследство, туризма и културата. След това по одобрение е поддръжката на парковете и зелените площи. Има много какво да се направи при събирането и транспортирането на отпадъци и за подобряване на спортната инфраструктура, където отрицателните оценки са повече от положителните. 

На въпрос за основните инфраструктурни проблеми най-голямо недоволство  (45%) има от недостига на места за паркиране. Очакванията за подобряване на уличната инфраструктура (37%). Ниски оценки се дават за състоянията на крайречните пространства, които не се оползотворени достатъчно, е мнението на анкетираните. 

Състоянието на парковете получава 50% одобрение. Нивото на шум е лошо за 38% от анкетираните.

Пловдивчани се придвижват в града основно пеш – 81%, на градски транспорт разчитат 55%, 57 на сто се движат с личен автомобил, а 18 процента си викат такси. Велосипед предпочитат 14%. 

Социалните въпроси изникват като приоритет за следващите години. На това мнение са 46% от участниците във фокус групите. За 40% най-важното е околната среда.

Развитието на туризма е посочен на последно място като приоритет. Обяснението е, че повечето пловдивчани явно смятат, че е достатъчно добре развит. 

При заинтересованите страни образованието е водещо. Преобладава мнението за нужда от такъв образователен процес, който да осигурява необходимите кадри на града и бизнеса. Идеята е то да дава реализация и учещите да остават в Пловдив, а да не да търсят реализация навън. 

Фокус групите искат градът да стане част от световната култура. Трябва да се работи върху зелена инфраструктура, пътна мрежа и дигитализация.

Приемането на проекти предложения за ПИРО продължава, а повече информация може да се намери ТУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,
Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?