49

Как Вера стана "еко" и заживя "зелено"

Пловдивчанка стана посланик на Европейския климатичен пакт. Това не е длъжност, въпреки че за нея Европейската комисия публикува покана и се кандидатства. А по-скоро призвание, вдъхновение и заразителен пример. Работата на посланиците е да споделят опита си в опазване на околната среда и да помагат на другите да осъзнаят, че проблемите със замърсяването сега стават бомба със закъснител за в бъдеще. Иначе, според заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс: „Европейският пакт за климата ще обедини всички онези, които искат да предприемат действия в името на нашата планета“.

Ще видите Вера Маркова да пие кафе из центъра, но в собствената си силиконова чаша, която носи винаги в дамската си чанта. На щанда в магазина ще извади платнена торбичка и там прецизно ще подреди покупките си. Ненавижда найлона и пластмасата и им е сложила кръст при всекидневната употреба много отдавна. Оризът, фасулът, лещата в кухнята й стоят в стъклени бурканчета, а не в заводските пакети. Ползва бамбукова сламка за многократна употреба, таблетки за почистване на зъби вместо традиционната паста и има ​пет съда у дома, където събира боклука си. Един за хартиения отпадък, друг - за пластмасовия и металния, трети - за стъкления амбалаж, четвърти - за компоста, и пети - за всичко останало, което не трябва да влиза в първите четири. От години компостира домашния боклук и така наторява ранчото на свои приятели. Но и при тази наглед проста дейност има правила. В кофата за компост например не се изсипват остатъци от салатата, която вече е овкусена с оцет и олио, дава само един пример Вера.  

Да си „еко“, е модерно

В последните години да си „еко“, е модерно дори и в България. Много граждани, а и бизнесът осъзнаха, че голямата цел може да се постигне с малки стъпки и най-важното - с малки неудобства. Не е нужно ЕК да забранява пластмасовите изделия, които не се рециклират, за да намалим употребата им в ежедневието, нали?

Стремя се да намалявам отпадъците си и да живея природосъобразно от далечната 2015 г., разказва пловдивчанката, която всъщност е човек на света. Следвала във Великобритания, докато през въпросната 2015 година не взела решение кардинално да обърне живота си и да замине да доброволства в Южна Индия в природосъобразната организация Sadhana Forest.

„Там на място видях практически как се живее природосъобразно и видях смисъл в това да променя навиците си. Електричеството в Sadhana Forest идваше от соларни панели, изпомпвахме ръчно водата, която използвахме за лични нужди като къпане, пране на дрехи, измиване на съдове и др., с цел да се намали максимално разхищението на вода. Храната, която консумирахме в кампуса, беше постна, с органичен и местен произход. Това, което ме изненада най-много обаче, беше забраната за използване на козметика с токсични за почвата съставки и забраната за използване на еднократна пластмаса на територията на кампуса“, връща се назад във времето тя. Веднага попитала защо и получила логично и разумно обяснение - при използване на козметика с токсични за почвата съставки директно тровим дърветата, които преди това старателно сме засадили там.

Втори живот на отпадъците

Относно пластмасата, контейнери за рециклиране в тази провинция на Индия липсвали, но дори и да имаше такива хипотетично, то не всеки вид пластмаса може да се рециклира. Освен това, дори рециклируемата пластмаса може да се рециклира само 3-4 пъти, като качеството й пада след всеки цикъл на рециклиране - термин, познат на английски като „downcycling”, посочва Вера Маркова. Вярно е, че рециклирането дава втори живот на отпадъците, но и в този процес се използват ресурси като електричество, вода и транспорт, които имат своя отпечатък върху околната среда. „Така че вместо да трупаме отпадъци, които после да се чудим как да рециклираме, по-добре директно да намалим отпадъците си, което често ни спестява и пари, защото голяма част от многократните продукти са с високо качество и многократно се отплащат във времето“, категорична е дамата.

Именно в Индия научила за многократните метални и бамбукови сламки, многократните бамбукови клечки за уши, дори за многократните менструални превръзки от органичен памук, многократните самобръсначки и още много. Тогава простичката наглед мисъл, че „личният избор има значение не само за конкретната личност“, я увлича моментално. После обаче дошло по-трудното - да убеди близките си, а после и непознатите, че имат силата да променят много неща в името на голямата цел опазването на планетата. Сега Вера Маркова е лектор, TedX speaker, консултант по намаляване на отпадъци и основател на първия онлайн магазин с нулев отпадък в България - Green Revolucia.

Само за жени

Първата промяна, която „запали искрата“ и ме накара да се стремя към по-екологични ежедневни навици, беше да заменя еднократните менструални превръзки с многократни такива от органичен памук, посочва Вера Маркова. Бях изумена от факта, че еднократните превръзки съдържат съставки като полимери, силикон, стирен, ацетон, както и от факта, че за да се разгради една обикновена превръзка, са нужни между 500 и 800 години, а изгарянето й води до отделяне на вредни вещества във въздуха. Замяната им с многократни продукти ми е спестила над 500 лв. до момента, защото елиминира месечните разходи, пресмята тя.

Следвайки същата логика, започнала да търси варианти за още продукти-еднодневки, които да могат да се заменят с многократни. Така в ежедневието й се появяват многократните памучни тампони за почистване на грим, стоманената бутилка за вода, чашата за кафе, бамбуковите многократни клечки за уши и още много други.

Екотерористка

Безспорно една от най-забавните случки, свързани със "зеления  начин на живот" на Вера е конфузна ситуация на българо-турската граница. "Бях извикана встрани от служител на граничен контрол, който изглеждаше видимо притеснен. Попитах какво има, а той ми каза: “Госпожице, опасяваме се, че се опитвате да пренесете оръжие“. Попитах защо смятат така, отговорът беше, че скенерът им е дал индикация за потенциално опасен предмет. Съгласих се да ми отворят и претърсят багажа и след 10 минути служителят се върна засмян с металната ми самобръсначка в ръка. Каза: “Мадам, чудна самобръсначка си имате, но не минавайте граница с нея повече, защото може да ви донесе неприятности“. Пуснаха ме да вляза в Турция, но се сдобих със симпатичния прякор „екотерористката“ от останалите пътници в автобуса, разказва през смях Вера Маркова. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Идеите за всичко "еко" са модерни и

Идеите за всичко "еко" са модерни и

03.05.2023 | 21:00

понякога забавни. Реално обаче в живота, голяма част от тях са трудно приложими в ежедневието и след време отпадат от редовно приложение. Таблетки за зъби: на бг пазара са само с мента (автоматично отпадат за ползващите хомеопатия). Текстилни торби може само ако дамата пътува с личен автомобил (представям си да нося 5-6 платнени торбички, сламка многократна употреба, силиконовата чаша... в дамската си чанта, седнала "удобно" в градския транспорт). Почти всички еко продукти са ужасно скъпи, което автоматично ги прави НЕмасови продукти. Като цяло "еко" идеята е нещо като мисия невъзможна, ако говорим за масова употреба. Хората се затрудняват да събират разделно боклука си заради тесните и малогабаритни жилища, как тогава ще приемат всичко около тях да е еко, ако "екото" затруднява и оскъпява всекидневието? Сега напира еко въпрос: като модата изисква да е еко целия ни живот, ЗАЩО въглищните централи не ползват отпадъци като горива (има такива алтернативи и то доказано еко), а точно обратното: задават им се ограничителни КВОТИ за точно това еко гориво. Защо ли? Ами защото ако се ползва еко гориво, няма такси-екология, които да пълнят държавния бюджет. Тези еко такси са таксите, които предприятията плащат заради това, че замърсяват природата... Или: еко горивата са с ограничено ползване, за да се ползват замърсяващите природата горива, за да влизат огромни средства в бюджета от еко таксите за замърсяващи горива!

Отговори
0 0
dimitrov

dimitrov

21.08.2022 | 19:21

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 0
Серджо Таккини

Серджо Таккини

21.08.2022 | 15:21

Простете невежеството ми,но какво е "компост "и "компостирам"?

Отговори
0 2
Xjjx

Xjjx

21.08.2022 | 16:12

Представи си как сереш в саксия и после садиш мушкато вътре

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?