Следвайте ни

Как сметките за вода в на ул. "Кичево" скочиха двойно

viber icon

Екип на ВиК провери водомерите на блока на ул. „Кичево“, който пропищя от нереално високи сметки, и откри водомер със занижени отчитания на преразхода за вода.

В сградата от 15 апартамента в „Южен“ се оплакаха от голяма разлика между общ водомер и сбора на индивидуалните водомери.

Това, според живеещата там Антония Илиева, е откакто инкасаторите отчитат потреблението по бележките, които им дават хората от блоковете.

„Проблемът е от един апартамент, до който не е имало достъп, и той е давал неправилни отчитания. От него излиза разликата, която е начислена. Проверяващият екип не е успял да влезе в 3-4 други апартамента и ще направи това днес следобед“, обясниха от ВиК.

Екипът е отчел, че близо 50% от водомерите в блока са стари. За тях ще бъде дадено предписание по чл. 17, ал. 3 да ги сменят с нови на своя отговорност. 

Междувременно расте броят на жилищните сгради, които отчитат невиждани разлики между общ водомер и сбор от индивидуални водомери. 

Според професионални домоуправители, причината е, че гражданите от месеци сами дават показанията на водомера си и умишлено дават занижени цифри. 

В блок на бул. „България“ с 54 апартамента, общото индивидуално потребление показва 192 кубика. Показания на общия водомер обаче са 549! 

Разликата от 357 кубика ще се разпределя пропорционално на тези апартаменти в зависимост от броя на обитателите.

Наблюденията показват, че семействата с повече хора, които ще платят пропорционално по-големите сметки, са и по-изрядните платци. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Хари

Хари

01.02.2021 | 20:39

Плащаме вода на цената на тази в пустинята! Защо?

Отговори
4 0
Стоичков

Стоичков

01.02.2021 | 15:46

Не знам какви са им формулите,но за тях е важно показанията от общия водомер да се платят,кой каква част от разликата ще плати само ВиК знаят "формулата".Ковида им дойде идеално,вече 4 месеца инкасатор не е идвал,но фактури пристигат,някой светъл ден може и да изравним показанията.

Отговори
6 0
???

???

01.02.2021 | 14:59

Разликата в кубиците ВиК ги разпределя не според броя на живущите по апартаменти, а според ползването - най-големият ползвател предният месец получава най-голям процент и съответно най-малко ползваният най-малък процент. Така процедираха при мен преди 2 години когато след смяна на общ водомер ни начислиха 220 кубика от горе и аз като нйа-голям ползвател ми сложиха над 100 лв. сметка въпреки, че живеем 2 души само.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?