Следвайте ни

Как ще изглежда Античния форум до Пощата? Презентират проекта на LED екран пред пловдивчани

viber icon

С голям LED екран на открито утре вечер ще започне публичното представяне на идейния проект за реставрация и консервация Античен форум на Филипопол – изток и юг.

Става въпрос за терена с антични улици, стени и останки от колонади между Пощата и Тримонциум и Пощата и бул. „Цар Борис III Обединител”. 

„За първи път правим подобно обсъждане пред публика. Проектантите и г-н Панов искаха то да е на самия форум. Който иска да е прав – който иска да седи. Да може в една приятна обстановка да се направи това обсъждане”, обясни кметът на „Централен” Георги Стаменов. 

Столовете за публиката ще са на ниското затревено ниво, а мониторът ще гледа към пощата. Покана е публична и е отворена за всеки един. 

Целта е да се задават въпроси на проектантите. Ще участват архитект Венета Петков, инженер Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова, археологът Иво Топалилов и представители на Община Пловдив.

Стойността на идейният проект е 58 800 лева.

Ако той бъде одобрен може в рамките на тази календарна година да бъде съгласуван в Министерството на културата и да му бъде издадено строително разрешение.

„Така догодина ще може да се търси финансиране и ще се търси изпълнител. Центърът на града ще добие една завършеност – виждаме останалата част от форума как е експонирана”, казва Стаменов.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?