46

Как малкият Айтос направи екопарк, а големият Пловдив така и не успя

Общинският съвет на Пловдив заседава днес за последно, за да приеме бюджета за 2023 г. По повод на харчовете на местната власт и резултатите от нея интересно сравнение направи бившият главен редактор на "Марица" Руси Чернев, който се кандидатира за кмет на Пловдив. Ето неговата публикация във Фейсбук по казуса.

Мисия „Екопарк” - Айтос го направи, Пловдив – не. Защото там не се краде

Приятели, 

Прекарах уикенда в Айтос, малко градче с 20 000 души население и много слаба икономика. Преди години  ходих там за летните ваканции при родителите на майка ми. Днес Айтос е една от жертвите на демографската криза и съвсем скоро ще е поредното бяло петно в България. 

Какво обаче ме впечатли. В Айтос има огромен лесопарк, отлично поддържан, с места за спорт и отдих, етнографски комплекс, множество детски площадки, зони за пикник и скално катерене, езеро и зоопарк.  

В Айтос има завиден зоопарк

Звучи ли ви познато?  

Да, по времето на кмета Иван Тотев и в Пловдив щяхме да правим такъв екопарк на 650 дка между Гребната база и Околовръстното шосе. Но не направихме нищо. Само хвърлихме на вятъра близо 5 млн. лева за все така неработещия зоокът. 
Днес гората в парк „Отдих и култура” линее. Част от нея вече се застроява, а багерите настъпват и отхапват още и още земя. 

Злополучният опит за зоологическа градина в Пловдив погълна много пари, но така и не се реализира

И сега най-важното. Целият лесопарк в Айтос с обща площ 340 дка е реновиран за 1,3 млн . лева без ДДС с европейски средства и съвсем малко собствено участие на общината. В Пловдив през последните години са „инвестирани” близо 8 млн. лв. в Цар-Симеоновата градина, над 4,5 млн. в злополучния зоокът, а сега още 5 млн. в Дондуковата градина. Всички тзи обекти са по-малки по площ от Айтоския лесопарк. А похарчените пари - 17,5 МИЛИОНА срещу 1,3 МИЛИОНА.   

Защо ли? Защото там просто не се краде.

Макари и кметът на Айтос да е от ГЕРБ. 


P. S.:   За целия лесопарк „Славеева река” в Айтос заедно със зоопарка се грижат 13 души. Двамата ветеринари отговарят и за уличните кучета. Пресметнете сами колко души получават пари за същите дейност в Пловдив и сами ще откриете разликата в управленския модел и защо бюджетът на Пловдив, който общинските съветници гласуват днес, е толкова раздут в разходната си част. Няма да е така, ако просто спрем да хвърляме пари на вятъра за неефективни проекти, за калинки и мъртви души в общинските предприятия и не се краде.

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 7 оценки
4.4/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Защо ли?

Защо ли?

18.09.2023 | 14:31

Защото, областен, кмет, общински съветници са, като циганския оркестър на „Шекер махала“. Нкога не завършват песента, която са почнали. Направиха най-трудното, да построят Зоологическата градина и вместо да я напълнят с животинки за радост на малчуганите, я оставиха да се саморазрушава. Точните думи са безотговорност и безхаберие. На Иван Тотев му беше по-спешно да си довърши по времето, когато беше кмет, хотела и частния квартал на мястото на бирената. За това! Всичко направено по негово време като кмет, плаче за прокурорска проверка! Но, тя е глуха и кьорава!

Отговори
6 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?