Следвайте ни

Как къща на 4 етажа изяде тротоар в Стария град

Възможно ли е това да е възрожденска сграда, питат живеещите на ул. "Стоян Чалъков"

viber icon

Къде отиде тротоарът на една от най-важните улици в Стария град? Това питат живеещите на „Стоян Чалъков” след като модерна къща с дебели бетонни колони вече го изяде. Улицата води към Античния театър. Скандалът започна от социалните мрежи.

Домът изглежда доста съвременен и никак не се връзва със задължителния стил за строителство в резервата. В него е разрешено да се вдигат стради максимум до 3 атажа.

Тук сградата расте и с мансарден четвърти етаж.

„Стана страшно с израстването на тази бетонна грамада – хвърли сянка върху всички околни дворове, нямаме повече светлина ”, оплака се Сим Алексиев от съседната галерия „Възраждане”.

Той, а и хората от съседните къщи, се чудят възможно ли е това да е къща във възрожденски стил.  

Кметството на район „Централен” съобщи, че стопанин на имота е собственикът на фирма „Рефан” Ангел Попов.

Съседи и кметство подчертават, че документите за строителство са изрядни - въпреки изядения тротоар, невъзрожденския вид на строежа в момента и 4-е етажа.

Комшите са в шок от факта, че това може да е "изряден" проект за Стария град.

Собственикът на имота г-н Попов така е не бе открит от Марица.бг за коментар.

Документите на голямата къща са проверявани още през 2015 година и е установено, че проектът е съвсем законен.

„Още преди месец имахме сигнал за тротоара и се оказа, че той е в обхвата на частния имот. Така е и със съседния Граждански клуб и галерия „Възраждане”. И пред тях няма тротоар. Той попада в частните имоти на цялата улица и тук се спазва линията на имотите”, обясни кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Той припомня, че разрешенията за строеж са давани още през 2011 – 2012 година.

В „Централен” не знаят как ще изглежда бъдещата къща, защото проектът е бил съгласуван и минал през НИНКН в София. „Там проектът е прегледан през няколко комисии, чиито членове са си слагали подписите. Първо е минал по ЗУТ, след това е попаднал в зоната за специално строителство в Стария град. Ако сградата не отговаря на стила, то тези хора трябва да отговарят за това”, убеден е Стаменов.

Той припомня, че преди Ангел Попов да започне да вдига грамадата от тухли и бетон, на това място е имало обрасла с шубраци дупка.

Защо общината не е отчуждила площ за тротоар

В „Централен” припомнят случая с улица „Свищов”, където регулационната линия минава през частен имот – затова трябва да се отчуждава площ за тротоар. Тук ситуацията е  различна – линията на имотите е такава, че от тази страна на улицата не е бил предвиден тротоар. „Влизаме в хипотезата целесъобразно ли е общината да отчуждава площи от всички имоти на улицита, за да прави тротоар. Има ли такива средства”, пита Георги Стаменов. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?