2374
Следвайте ни

Кадрите във властта: Пловдив даде президент, сега е трамплин за топченгета

viber icon

Градът под тепетата винаги е бил люпилня за кадри във властта. Дълго време най-много възпитаници по високите етажи на държавата излъчваха Английската гимназия (като бившия главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров) и бившата "Лиляна Димитрова", където е завършил президентът Петър Стоянов. Даже Автото може да се похвали с двама кметове - Славчо Атанасов и Иван Тотев. 

Оказа се, че в новите времена най-добрият трамплин към властта в Пловдив са полицейските управления. Тенденцията хора под пагон под тепетата да стават големи началници в МВР се засили особено по време на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.  

Едно от първите неща, с които той се захвана, бе кадрилът в пловдивската полиция.  На мястото на старши комисар Йордан Рогачев министърът назначи за шеф директора на Първо районно Петър Тодоров. Няколко месеца по-късно Тодоров бе изтеглен в София и стана главен секретар на МВР. 

Друга ключова фигура от Пловдив също получи повишение и събра куфарите за столицата. Тодор Гребенаров бе назначен за директор на ОДМВР-Пловдив през 2013 г.  В края на същата година вече стана шеф на Главна дирекция “Национална полиция”, а от 2015 г. е заместник-директор на главната  дирекция. Министър Рашков пък му повери да командва новосъздадената дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

След назначението в София Петър Тодоров изтегли нагоре друг кадър, свързан с пловдивската полиция. Атанас Илков, бивш началник на ОДМВР, стана заместник-директор на Главна дирекция "Национална полиция".  До 2014 г. Илков ръководеше ГД „Криминална полиция“, но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Тогава при атаката на барикадиралия се в дома си Петко Петков загина командосът Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Бившият началник на Трето районно полицейско управление в Пловдив Никола Симов пък получи важен пост в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, по-точно в отдела, занимаващ се с разкриване на киберпрестъпления. Симов оглавяваше Трето районно под тепетата близо 10 години. В края на януари миналата година подаде рапорт за преместване и беше преназначен да оглави сектор „Видеонаблюдение“ в Областната дирекция на МВР. През 2014 г. бе временно отстранен от длъжност заради образувано дисциплинарно производство срещу него. След обжалване от Симов заповедта бе отменена и той бе върнат на работното си място.

Последните рокади по посока от Пловдив към София се случиха преди броени дни. Шефът на КАТ Венелин Младенов тръгна към столицата, където ще оглави "Охранителна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Шефът на Специализираните полицейски сили Радослав Начев пък, който стана най-младият, оглавявал КАТ-Пловдив, ще поеме поста зам.-началник на Пътна полиция в столицата.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ти да видиш

Ти да видиш

19.12.2021 | 01:29

Все послушни герберчета, продължаваме подмяната

Отговори
3 2
Аег кирков

Аег кирков

18.12.2021 | 19:15

Английската е завършил и Жан Виденов.

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?