Следвайте ни

Къде в България взимат най-високи пенсии? Пловдив извън топ 5

viber icon

Пловдив трудно се врежда в класацията на пенсионерите с добри доходи в страната. С парите, които получават възрастните от града под тепетата, те не могат да влязат в топ 5. Първенци са софиянци, които всеки месец прибират в джоба си средно по 615, 10 лв., става ясно от данните на НОИ за първото тримесечие на 2021г. 

Следвани са от  областите Бургас и Перник. Макар миньорският град да е в пъти по-малък от града под тепетата, възрастните получават повече пари при пенсиониране от пловдивчани. Вероятно това се дължи на факта, че голяма част от жителите му работят в столицата. И други по-малки градове като Стара Загора и Враца бият Пловдив по средна пенсия. Така пловдивските пенсионери се нареждат чак на девето място по пари, които получават след като се пенсионират, и взимат средно със 117,17 лв. по-малко от софиянци.

47 850 са пенсионерите от област Пловдив, получаващи минималната пенсия от 300 лв. Други 33 480 пък не могат да стигнат прага. Причината част от пенсионерите да не могат да стигнат минималната пенсия е, че техните пари се определят като процент от нея. Това са инвалидните пенсии, както и тези за възраст без достатъчно стаж и наследствените пенсии. Инвалидната пенсия в зависимост от процента увреждане е между 85 на сто и 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Наследствената пък е 75% от минималната. Всъщност всяка пета пенсия в града под тепетата и региона е инвалидна за общо заболяване.

Седем пъти повече са жените, които получават минимални пенсии. Така по 300 лв. взимат 41 758 пенсионерки, докато мъжете са едва 5682. Причината е, че мъжете получават по-високи заплати и се пенсионират по-късно.

Богатите пенсионери, или тези, които всеки месец прибират над хилядарка в Пловдивско, са 5739. Това е едва 3% от всички над 188 000.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

намръщенЪ

намръщенЪ

13.06.2021 | 21:47

Половинчат анализ, г-жа Марова явно не е съвсем наясно дори с Икономическата география, какво остава за Икономиката като отделна наука. Някогашният Пловдивски окръг имаше само едно предприятие(КЦМ) от сорта на тези, в които при социализЪма се даваха най-високите заплати. Тук нямаше нито миннодобивна дейност, нито предприятия като АЕЦ, "Кремиковци" или "Нефтохим", единствено тези от "специалните"(демек - военни заводи като този в Сопот) се вписват в списъка на такива с високо заплащане. Тук бе развито земеделието, където често заплатите бяха мижави, а хора се пенсионираха с жалки пенсии. Пловдивско беше известно с леката и хранително-вкусовата си промишленост - все отрасли, където заплатите отстъпваха далеч на тези в миньорските центрове, в АЕЦ и ТЕЦ, във военната сфера, във флота. Та, не се учудвайте, че Перник и Бургас са над нас, в Старозагорска област са Казанлък(столицата на БГ-военната индустрия) и "Марица-Изток"(заедно с ТЕЦ-овете й). Те бяха по-малки и като общ брой население, спрямо над 700хилядното на Пловдивски окръг(до 1987, преди да се създаде голямата Пловдивска област от Пд, Пазарджишки и Смолянски окръзи)

Отговори
1 0
сега и тогава

сега и тогава

14.06.2021 | 15:54

А бе тъпчо, баба ми като тютюноработничка в Пловдив се пенсионира на 50 години с 85 лв. пенсия, живя до 85 години, а аз сега няма да се пенсионирам защото ми липсват 20 години стаж, безработен съм, живея още при старите, междо другото преди да ме обвинят в мързел и така ще се случи после при пенсионирането два пъти са ме съкръщавали, при най-малкия зор за фирмата и това бяха някакви що годе добри фирми, а при другите сам съм си напускал, някакви психиатриии, концлагери, никой не го интересува и минимална съпричастност!

Отговори
0 0
Така е

Така е

13.06.2021 | 21:15

Защото пловдивчани масово си крият доходи и осигуровки докато работят. Преди да пишете за пенсии пишете и кой как се осигурява.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?