Следвайте ни

Жп спец от гара Пловдив води карловския отряд

viber icon

Планинските спасители сме като едно голямо семейство. Тръгваме да помогнем на всеки, изпаднал в беда в планината, без да мислим колко е трудно. Без значение какво е времето или колко е часът. За нас е важно да стигнем бързо до човека, който се нуждае от помощ, казва Христо Стаматов, началник на Карловския отряд на ПСС. 

Израснал е в планината. Станал планински спасител преди повече от 20 години. Възпитаник е на карловския техникум по механотехника „Христо Ботев“, сега Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“. Завършил Полувисшия железопътен институт  в София и работи на Централна гара - Пловдив. 

Освен колегите Христо Стаматов има още един близък другар в планината - кучето Касъл - млада немска овчарка, която още обучава. Касъл е третото му куче, с което работи. През 2007 г. с Рино - истински красавец, търсили изчезнал в района на Райските скали хижар. Открил го Рино.

Карловският отряд наброява 13 човека. Петима стажанти се обучават. Сред доайените в отряда е Цветан Юруков, участвал в най-трудните спасителни акции.

Сведения за първия екип спасители в Карлово има от 1933-34 г. Основател е карловски лекар. Официално отрядът е създаден през 1955-56 година, негов основател е Никола Димов.

Същата зима отрядът участва в мащабна акция по издирването на двама метеоролози от станцията на връх Ботев, замръзнали в местността Спирови колиби по пътя от хижа Левски към връх Ботев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?