Следвайте ни

Жорж Трак си запазва Археологическия подлез

viber icon

Скулпторът Жорж Трак ще продължи да стопанисва пешеходния подлез "Археологически" срещу Понеделник пазара още 3 години и 7 месеца. Решението беше взето на последната сесия на Общинския съвет. Подземното съоръжение е дадено на концесия през 2003 г., но след изтичането на договора в средата на 2018 г. договорът беше удължен до края на 2019-та.

Законът за концесиите позволява срокът на особеното право на ползване на публична собственост да се удължава до 5 години, ако през целия този период има изпълнение на условията. Според проверката, извършена от администрацията, Жорж Трак е изпълнил задължителната инвестиционна програма, поддържа в образцов вид галерията - музей с античните мозайки от 4 - 5 век, която самият той е направил с европейска финансова помощ, и редовно плаща годишните вноски в общинския бюджет. Това са мотивите на кмета Здравко Димитров за запазването на концесията до максималните 5 години с двете поредни удължавания на срока.

Концесиите на подлезите "Тримонциум", до аптека "Марица" и под бул. "Христо Ботев" срещу Централна гара бяха прекратени предсрочно заради неизпълнените инвестиции в ремонти  и обновяване.  Магазините  до "Тримонциум" и до  гарата са дадени под наем, който се плаща на общината. Дюкяните под жп линията са на НКЖИ. Държавната компания ги е отдала на концесия.

Търговците сами се изнесоха от  общинското подземно съоръжение до аптека "Марица" в резултат на съсипващите бизнеса наводнения.

Почти всички наематели от подлеза на Чифте баня също се преместиха на други места и той се превърна в опасно място за преминаване.

Новата градска власт ще решава как да поддържа занапред  пешеходните тунели, повечето от които са в неугледно състояние. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?