Следвайте ни

Живи мравки превземат Природонаучния музей

viber icon

Мравуняк с живи мравки става част от експозицията на Регионалния природонаучен музей. Посетителите на музея ще могат да наблюдават организацията в мравуняка на интересен вид мравки от Южна Европа и Северна Африка. Видът мравка-жътвар (Messor barbarus) е известен с големите поражения, които нанася на обработваемите земи в Испания. Там те са най-често срещаните мравки в полетата, където се отглеждат семена.

В една колония от мравки задължително присъства царица, която при този вид достига почти 2 см дължина. По-дребни на размери са мравките-работнички, войниците и мъжките.

В музея мравките ще имат свой дом в зала „Безгръбначни“, изграден в пространството под кошера с живи пчели. Новата придобивка е факт, благодарение на младшия стажант на музея Огнян Костов, който е на 12 години и вече отглежда няколко вида мравки у дома.

Мравчената колония ще се поддържа основно от него. Огнян е част от група деца със засилен интерес в сферата на природните науки, които редовно посещават музея и взимат участие в работата на уредниците на различните отдели,  за да трупат нови знания и опит.

Програмата е озаглавена „Младши стажант“ и е отворена за деца от различни възрастови групи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?