Следвайте ни

Живеещ на "Капитан Райчо": Вдигат сграда без да ни питат

Когато съм купувал жилището, никой не ми каза, че под прозорците му ще се строи, казва Антон Антонов

viber icon

Пловдивчанинът Антон Антонов ни изпрати сигнал за строителство на нова 18-метрова сграда в междублоковото пространство на ул. "Капитан Райчо" и "Марин Дринов". И задава логичния въпрос: Когато си купувахме апартаментите през 70-те години, защо не ни каза никой, че след време под прозорците ни ще израсне сграда, която ще ни скрива слънцето.

Ето какво пише Антон Антонов:

"Здравейте!

Съобщавам ви за поредната нередност, спрямо живущите на ул. "Капитан Райчо" N: 77, 75, 73, 83, 79, 81, и ул. "Марин Дринов" от N 20.

Става въпрос за междублоково пространство, което е отчуждено от частни лица в полза на блок номер 3 и по-точно за изграждане на паркинг и градинка. В началото на 90-те години, градинката беше дадена в частни ръце, където бе построена бизнес сграда.

Преди няколко години, останалата част от междублоковото пространство, беше оградено с незаконна ограда. Живущите на изброените по-горе адреси, събрахме пари и наехме адвокат, за да разучи какво става и защо лишават гражданите от това междублово пространство.

Оказа се, че мястото, което е в един парцел с блок номер 3, намиращ се на ул. Капитан Райчо 77, 75, 73 е било отделено от това на жилищния блок и дадено в замяна на друг имот на лицето В. Б. (името е оставено само с иницали от Марица.бг), известен с много подобни скандални случаи.

Това се е случило без знанието и допитването на никой от съседите. Блоковете са строени през 70-те години, когато гражданите са ги купували от държавата, тя е продала апартаментите при тези условия, а именно с междублоково пространство, градинки и т.н.

Сега държавата (общината), променя тези условия и прави каквото си иска. След проучване от страна на адвоката, стана ясно, че на мястото ще се строи сграда с височина 18 метра.

Това би спряло изцяло слънцето и светлината на хората, живеещи в блок N2 и N3 ул. Капитан Райчо N: 77, 75, 73, 83, 79, 81, това би ограничило светлината и на блока на ул. Марин Дринов и къщите в близост до номер 20.

Като оставим това, проблема с паркирането е много голям. Отнемат местата за паркиране на блок N3, за сметка на тази сграда. Двата блока са с по 48 апартамента. Паркинга, останал, след "разграбването" на мястото е едва за 14 автомобила, а апартаментите са 48!!!

Има малки деца, които са лишени от място за игра и опасно играят между автомобилите! Възрастните хора са лишени  от градинката, която ползваха, като излизаха на въздух. Като цяло всички сме жертва на този терор от страна на кметове и общински съвет!

Днес са започнали изкопни работи, като от общината никой не ни е уведомил, въпреки обещанието от тях за това, под форма на писмо с изходящ номер!

Никой от живущите около това междублоково пространство, не е съгласен с даването му в частни ръце и вдигането на висока сграда, буквално пред прозорците ни!
Проведена бе среща с живущите на изброените адреси, където бях упълномощен, да пиша от тяхно име!

Имаме писма до омбудсмана Мая Манолова, кореспонденция с община и кметове, както и доста документи.

Искам, да изкажем гражданската си позиция и да спрем тази грешка!

Кметът, така ли решава проблема с паркирането???  Кметът, така ли ще реши проблема с мръсния въздух, като разрешава гъсто строителство на сгради в центъра? "

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?