Следвайте ни

"Жилфонд" - каца без дъно с имоти за 200 милиона

Общинското предприятие е една от черните финансови дупки в градската икономика

viber icon

Част от апартаментите излизат на тезгяха

Общински къщи с дворове в лошо състояние ще се предлагат за застрояване на частни инвеститори срещу обезщетение

Дълговете на наемателите на общински жилища достигнаха 3,6 млн. лева, повечето са несъбираеми

Най-неизрядните квартиранти са от "Столипиново"

Общината пише нова стратегия за управление на апартаментите и къщите от фонда на ОП-то, за да увеличи приходите и да намали разходите  

 

Община Пловдив е най-големият собственик на имоти на територията на цялата област. И единственият, който вместо да печели от тях, непрекъснато губи. Общинското предприятие "Жилфонд" разполага с 3673 жилища. Според данъчните оценки стойността им е около 115 млн. лева, а според пазарните - над 200 млн. В същото време предприятието от години се е превърнало в каца без дъно. Оправданието е, че ОП-то изпълнява социална функция, като поддържа и ремонтира жилища, в които се настаняват най-бедните пловдивчани или служители от администрацията. За социално слабите обаче общината и държавата са осигурили достатъчно други услуги и начини за подпомагане, за да им дава и жилища без пари или на символичен наем. Проблемът е, че много от наемателите са недобросъвестни. Освен наема те често пропускат да плащат местните данъци и такси, както и сметките за вода и ток. Така от тях Общината губи три пъти - първо не успява да си събере наемите и данъците, после плаща чужди сметки, а накрая харчи за ремонти на щетите, нанесени по общинските жилища. Проблемът тлее от години и се задълбочава във времето. Затова сега от екипа на кмета Здравко Димитров са се заели да разпишат нова стратегия за стопанисване и управление на имотите на "Жилфонд". Идеята е част от апартаментите да бъдат продадени на наемателите, а с получените средства да се инвестират в ремонти на съществуващия фонд и закупуване на нови жилища. Някои от къщите с дворове пък ще се предлагат на инвеститори срещу обезщетение. 

Милко Кафтански управлява „Жилфонд“ от 2017 г.

Старите дългове на наематели на общински жилища тежат като камък на шията на администрацията

Според данните на ОП "Жилфонд" към 1 януари 2021 г. общите задължения от неплатени наеми, такса смет и лихви са в размер на 3 616 808 лева. По-голямата част от тази колосална сума на практика е несъбираема.

Настоящи наематели имат забавяне при разплащането с 334 703 лева, включително за такса смет. Основният дълг е от бившите квартиранти, които са напуснали предоставените им жилища, принудително извадени заради неплатените сметки или починали. Общият им борч е в размер на 3 282 104. Длъжниците са 1235, което прави грубо една трета от всички наематели.

Обществена тайна е, че най-неизрядни общински квартиранти са от "Столипиново" - те са над 1000. Местната власт открай време проявява към тях търпимост, защото няма как принудително да извади навън такава армия бездомници. Пък и няма желаещи да обитават порутените блокове, в каквито те са превърнати от самите наематели. 

Проблем със забавени плащания имат и наемателите на мезонетите в Шекермахала.  Двадесет семейства имат крупни суми - между 4000 и 9000 лева. През миналата година заради дълговете от общинските апартаменти бяха извадени няколко семейства, макар че в кризисната година властите избягваха да предприемат крути мерки. 

Най-ниският наем е 10 лева на месец

за по-малко жилище в крайни квартали като „Олга Скобелева“ и „Столипиново“. Средно квартирантите плащат под 50 лева, което е в пъти по-евтино от пазарната цена. Тарифата не е променяна от години. Наемът за ведомствените жилища, предоставени на служители на бюджетна издръжка, е по-висок. Той се изчислява в зависимост от дохода и стига до 100 лева и отгоре.

За да може да разчита на по-отговорни наематели, общината ще трябва значително да подобри състоянието на жилищата, които предоставят дори на крайнонуждаещите се. За целта са необходими доста пари, които могат да се осигурят чрез продажба на част от апартаментите. За да придобие нови жилища за резервния си фонд, пък тя може да увеличава собствеността си, вместо да я разпродава, както е правено години наред? 

Това е напълно възможно е, ако се върне практиката от преди десетина и повече години, когато общината учредяваше право на строеж срещу обезщетение. Тази форма е популярна и днес сред частните инвеститори, които при застрояване на 400-500 кв. метра печелят 4-5 апартамента, а собственикът на земята получава минимум две завършени до ключ жилища.

Според данните към 1 януари в баланса на ОП „Жилфонд”, което поддържа общинските квартири, се водят 3551 броя жилищни имота. Повечето от тях са апартаменти - 3335, останалите

216 са къщи предимно в лошо състояние.

В тях има обособени 338 жилища. Заедно с къщите общият брой на общински жилища е 3673. Любопитно е, че според справката на "Жилфонд"  в 211 жилища, които се намират  в къщите, са настанени семейства, а за останалите 127 няма издадени заповеди за настаняване. 

Жилищният фонд е остарял, особено къщите, защото трудно  се поддържа, а и средствата за инвестиции, които се осигуряват на предприятието от градския бюджет, открай време са силно редуцирани. 

В резултат на това 12 общински къщи, превърнати с годините в руини,  са необитаеми, а част от апартаментите стоят празни, тъй като буквално са обезкостени до голи стени  от бившите им наематели и са нужни хиляди левове, за да се възстановят. Близо 2000 жилища се намират в район „Източен“, предимно в „Столипиново“, а най-малко - в район „Централен”. 

Жилищният фонд е остарял и трудно се поддържа. В последните години почти няма нови апартаменти, които общината да придобива. В същото време в годишните списъци  на крайнонуждаещите се от дом фигурират по 400 и повече пловдивчани, при все че да попаднеш в списък се изисква голямо търпение. Според наредбата, приета от Общинския съвет, от  безимотните кандидати се изисква да имат адресна регистрация в Пловдив най-малко 10 години, за да бъдат включени в картотеката за жилищно настаняване. Още толкова се чака да получиш ключове. Сега квартира се освобождава само когато някой напусне, умре или го изгонят.

Практиката за предоставяне на право на строеж срещу обезщетение с апартаменти  се прилагаше активно

в мандата на кмета д-р Иван Чомаков.

Така, въз основа на договора, сключен през 2008 г., градът получи през 2013 г. 23 нови и напълно завършени апартамента плюс 20 гаража на ул. „Богомил” 105.  Жилищата бяха предоставени срещу право на строеж върху общинския парцел с площ близо 17 дка, от която сделка  инвеститорът е построил и продал десетки апартаменти в кооперацията. Договорът беше подписан срещу 17 процента обезщетение. Друг е въпросът, че в повечето от общинските жилища бяха настанени хора от властта, а не крайнонуждаещи се от картотеката.

През 2015 г. под формата на обезщетение предприемачът Георги Чалъмов беше връчил на общината  ключове от 24 новоизградени апартаменти в кооперация „Гербера” в „Тракия”. От стари сделки „Жилфонд” придоби  преди години квартири в кооперацията на Пещерско шосе до клиника „Селена”. 

Идеята сега е всяка къща, предлагана за застрояване срещу обезщетение, да се разиграва на търг. Рискът при тази стратегия е в надеждността на частния инвеститор, тъй като в бранша често се случват фалити и неизпълнени договори. Усилията обаче си струват, защото с обновения жилищен фонд Общината, от една страна, ще си гарантира повече приходи от наеми, а от друга - ще намали разходите за поддръжка и ремонти на амортизирания сграден фонд. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

И аз искам

И аз искам

20.01.2021 | 14:22

Ей тъй да живея, да не плащам кат бай мангау и да се кефя, а от общината да го духат

Отговори
10 2
вътрешен

вътрешен

20.01.2021 | 09:57

ох, бабачкооо... глей ся к'во ста'а

Отговори
8 3
Adi

Adi

20.01.2021 | 09:11

https://instacash.work/?ref=yxzUIwi8

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?