Следвайте ни

Жестокост! Изгониха посреднощ семейство с 3 деца на улицата

viber icon

Многодетно семейство е заплашено да остане на улицата заради дългове за наем, ток и вода. Мариела и Костадин Гелеменов и трите им деца - Димитър, Петко и Симона, обитават общинско жилище. В апартамента в район “Южен” живеят родителите на Мариела. Младите били принудени да се преместят при майката и бащата на Мариела, тъй като преди няколко месеца ги изгонили посреднощ от квартирата заради неплатен наем. Костадин е безработен и изхранва семейството си с лов на жаби, които продава на ресторанти. През лятото пловдивските рокери и национално движение “България си ти” сбъднаха мечтата на Мариела и Костадин да се оженят, направиха им безплатна сватба и събраха средства, с които фамилията плати тока в квартирата, за да не живеят на тъмно.

Опитите да бъде намерена работа на Костадин се оказаха неуспешни. Преди време съпругата му загубила детските, тъй като нямала пари да си поднови личната карта. “Събрахме и я смених, така че вече можем да разчитаме и на тези пари, но майчинството за Петко ми свърши. Майка ми и баща ми цял живот са обитавали това общинско жилище и аз съм родена тук. Татко е с микроинфаркт, но въпреки това лови жаби с Костадин. Майка ми е с диабет, но продава в павилион за вестници. Сключихме договор за разсрочено плащане на наема и за погасяване на дълга от 4000 лева към EVN. Не искам да ви кажа в каква мизерия живеем. От година в апартамента няма ток, децата студуват. Готвим на газов котлон и пет души обитаваме една стая”, обяснява драмата си младата жена. Задълженията към ВиК надхвърлят 1000 лева.

Национално движение “България си ти” е предприело кампания за набиране на средства за закупуване на собствено жилище на младото многодетно семейство Гелеменови. В писмо, адресирано до кмета Иван Тотев, сдружението отправят молба семейството да не бъде оставено без покрив до закупуване на апартамента. “Моля да не пристъпвате към принудително извеждане и да не прекратявате договора за наем на обитаваното общинско жилище от семейството до набиране на необходимата сума”, настояват още членовете на “България си ти”. От сдружението не пожелаха да уточнят точно каква сума е събрана, но казаха, че имат уговорка за сериозно дарение и в най-скоро време проблемът ще бъде решен. Отец Иван от Нови хан също бил готов да приюти фамилията.

По-добре би било спонсорите да помогнат на семейството да си погасят задълженията за апартамента, препоръча кметът на район “Южен” Людмил Русанов. Главният експерт по общинската собственост и жилищна политика в администрацията Нина Пютер обясни, че заповед за принудително освобождаване на жилището не е издавана. Уведомени сме с писмо от общинското предприятие “Жилфонд” за задълженията на наемателите и поканата да се издължат, разказа Нина Пютер.

Апартаментът на ул. “Братя Шкорпил” е четиристаен, с кухня и баня, а месечният наем е символичен - само 39 лева. Жилището е дадено на Димитър Рахнев, бащата на Мариела, още през 1985 г. През 2010 г. заради неплатени задължения договорът за наем е прекратен. Няколко месеца по-късно Рахнев сключва договор с “Жилфонд” за разсрочено погасяване на борча, но пак е неизряден и не плаща вноските. В резултат на това през април 2012 г. е издадена заповед за освобождаване на апартамента и е връчена на наемателите. Съпругата на Рахнев - Стойна, уведомява кметството, че е подписала договор за разсрочено издължаване, и районът спира изпълнението на заповедта, с надеждата, че дълговете най-после ще бъдат изплатени, описа сагата главният експерт.

От справката на “Жилфонд” става ясно, че задълженията продължават да растат главоломно. Семейството дължи наем и такса битови отпадъци към 14 юни 2010 г., когато договорът е бил прекратен, 348 лева, след което за останалия период до края на март тази година на Рахневи са начислени пропуснати ползи от наем за 1587 лева. Отделно към ВиК  наемателите имат дълг в размер на 1827 лева плюс 131 лева такса за заведено съдебно дело. Сметките за ток се разминават - според данните на кметството борчът е 8031 лева, но семейството твърди, че е 5000 лева. В района от Рахневи е представена декларация, че са започнали да погасяват дълга към ЕВН по 100 лева на месец.

В момента изчакваме реакция на наемателите, надяваме се, че ще започнат да погасяват задълженията си, коментира Нина Пютер. Тя напомни, че според общинската наредба при три неплатени вноски за наем общината е длъжна да изведе длъжниците от жилището. Има стотици крайно нуждаещи се, които чакат за жилище, подчерта експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Едмон

14.06.2013 | 00:59

Като чета повечето коментари се сещам за П.Славейков:\nНе сме народ, не сме народ, а мърша\n..Само знаем и можеме, и щеме\nедин други злобно да се ядеме...\nПомежду си лихи, буйни, топорни,\nпред други сме тихи, мирни, покорни..\nГотови сме да оплюваме слабите и да коленичим пред силните.\nА не гледаме в каква държава живеем.\nКакво са ви виновни тия хора.Утре и вие можете да стигнете тяхното положение\nКато тях са много български семейства.И в тая държава много от способните хора Живеят в мизерия и не могат да си плащат сметките,за разлика от крадците,мошениците и лизачите на задници.Срам ме е че съм българин.Заради БайГаньовския манталитет сме стигнали дотук.А той си личи от повечето постове.\n\n

Отговори
0 0

цецо

01.04.2013 | 03:33

АЗ СЪМ ГОТОВ . ПО 80 ЛВ.ДА ПЛАЩАМ ЗА ЧЕТИРИ СТАЕН АПАРТАМЕНТ.НАМЕРИЛИ СА НА ХЛЯБА МЕКОТО. 39 ЛВ. А МИ ТО Е ПОЧТИ БЕЗПЛАТНО .

Отговори
0 0

мона

31.03.2013 | 23:11

Да ходят на село да копат! Има толкова пустеещи земи и празни къщи по селата, но се иска мако инициатива и много труд. По лесно е да се оплакват и да чакат някой да им плати, или опрости дълговете.

Отговори
0 0

Жабар

31.03.2013 | 21:05

Жабите са виновни.Нещо много намаляха.Едно време само какви жаби имаше,а?И два апартамента можеше да имаш и ....ЖАЛКИ НЕКАДЪРНИЦИ СА ТЕЗИ.Да си отиват на село.

Отговори
0 0

анонимно

31.03.2013 | 20:08

Вижте какво, тези хора не заслужават никакво съжаление и не е редно, която и да е медия да пише глупости без да се провери какви хора са - жалко за журналиста. Елата във входа на ул. "Братя Шкорпил" 8 и попитайте съседите за какви хора става въпрос. Цялата къща има финанси, дори някои хора, които работят не разполагат с такива пари и не си мислете, че мизерстват, напротив. Това, което е написано за тях е лъжа. Входа е вдигнал ръце от тях. Всичко, което изкарат е по кафенетата и бингата /всички играят комар/, а после ми говорите да им се помага. Много жалко, ако се помогне на тях, а не на хора, които са в беда и заслужат помощ.Вземете го под внимание, ако не входа ще се намеси.

Отговори
0 0

Миро

31.03.2013 | 06:24

Това са абсолютни търтеи и класически цървули!”Марица” защо изтрихте предните коментари,десетки,изцяло негативни по адрес на тези отрепки?

Отговори
0 0

Пловдивчански

30.03.2013 | 21:25

Не е жестокост, а справедливост. В Пловдив работа да искаш, макар и нископлатена. Това са глупости. Дори ромите вече си плащат тока и наема. Не мога да съжалявам мързеливи хора. Готов съм да помагам с пари на хора, които могат и искат сами да си помогнат. Помага се на човек, който не може да събере пари за операция в чужбина. Но някой, дето не може да си плати тока? Хайде стига глупости.

Отговори
0 0

БГ.ИСТОРИЯ

30.03.2013 | 19:54

ВСИЧКИ СМЕ НАТАТЪК...ДНЕС СОБСТВЕНИК УТРЕ ДЛЪЖНИК,ТЪЙ ЧЕ МНОГО ПРИКАЗКИ НА ПАЗАРА

Отговори
0 0

bobtail

30.03.2013 | 19:18

Цигански манталитет.

Отговори
0 0

ana

30.03.2013 | 17:45

mnogo tajno n ako be6e istina,az li4noo g pooznavam.nemoje 4ovek koito niama par da hodi po kafeta i po kazina

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?