3906

Женският народен хор при читалище „П.Р.Славейков“ ще участва в Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”

Женският народен хор „Родна песен” при читалище „П.Р.Славейков – 1908г.” – град Пловдив ще вземе участие в 17-тото издание на престижния Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” в Свиленград на 8 юни 2024г. Във фестивала се включват певчески групи, танцови състави, ансамбли, индивидуални изпълнители певци, инструменталисти от България и чужбина, както и танцови клубове и формации, изучаващи български народни хора, без възрастови ограничения. Участниците ще бъдат оценявани и награждавани в категориите: индивидуален изпълнител – певец, индивидуален изпълнител – инструменталист, певческа група за автентичен фолклор, певческа група за обработен фолклор, танцов състав, танцов клуб за български народни хора и ансамбъл.

„Участието на нашия Женски народен хор „Родна песен” в конкурса в град Свиленград е от голямо значение за нас в контекста на международния културен обмен, тъй като фестивалът е с международно участие. Горди сме, че с това събитие ще се представи и популяризира пловдивски народен хор, който е посланик на българското изкуство и култура“, споделят преди пътуването от екипа на читалището. 

Женски народен хор „Родна песен” при читалище „П.Р.Славейков – 1908г.” вече 20 години популяризира фолклорното песенно творчество в Пловдив и страната. Формацията е горд носител на пет златни медала от фолклорни конкурси, сред които Международен фолклорен фестивал в Неделино, от МФФ – гр. Несебър, Международен фолклорен фестивал “Жива вода” – гр. Хисар – два броя, от фестивала „Приморска перла” гр. Приморско. 

„Родна песен” притежава сертификат от фондация „Евро фолк” да представя българската народна  песен в Европейския съюз. Хор „Родна песен“ се представи отлично и в Първия песенен фолклорен конкурс „Пролетна дъга” в с.Куртово Конаре през пролетта на 2023г., където спечели специалната награда за обработен фолклор и получи статуетка и диплом за завоюваното почетно отличие.

Пътуването се осъществява по проект Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” – Свиленград по компонент 2 „Мобилност” и е част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?