49
Следвайте ни

Женим се и паркираме по-скъпо в Пловдив, вижте с колко скачат таксите

viber icon

Младоженците в Пловдив скоро ще се бъркат по-дълбоко в джоба за организирането на сватбен ритуал. Според разчетите се очаква цената на услугата да се вдигне средно с 15 на сто. В същото време в ценоразписа на ОП "Радостни обреди" е предвидено намаление с 50% на цената на провеждането на венчавки по местоживеене на хора с увреждания и лежащо болни от 48.00 лв. на 24.00 лв.

Това предвижда предложението за промени в наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, която е публикувана на официалния сайт на община Пловдив. 

Цените на услугите на всички общински предприятия в Пловдив се нуждаят от сериозна актуализация, тъй като не са променяни от 2013 г.,  съобщи зам.-кметът по финанси и стопанска дейност Величко Родопски. Той подчерта, че актуализацията на нормативния документ цели обновяване и разширяване обхвата на услуги, предлагани от ОП-тата, както и повишаване на тяхната конкурентоспособност. Новите цени са формирани след направени маркетингови проучвания на пазара сред фирми, които предлагат същия вид услуги и анализ, изготвен в съответствие с доклади от всички общински предприятия.

„Анализът показва, че през последните 10 години сериозно са се повишили цените на консумативите, необходими за дейността на всяко едно предприятие. Увеличение се регистрира при горивата, смазочните масла и електроенергията. Ръст бележи и минималната работна заплата за страната. Всички тези фактори водят и до увеличение себестойността на предоставените услуги“, коментира още Величко Родопски.

Той подчерта, че чрез предприятията си Община Пловдив предоставя на гражданите, бизнеса и посетителите на града различни по своето естество услуги. Целта на предлаганите промени е осъвременяване на цените на действащите услуги, въвеждането на нови, които се налагат във връзка с обновяване и обогатяване на функционалните възможности на общинските звена. Въпреки предлаганото известно увеличение на цените на някои услуги, те остават много по-ниски от тези на свободния пазар и достъпни за широк кръг потребители.

Така например за домуващите коли в Зоните за платено паркиране ​цената се повишава от 10 на 15 лева на месец, а таксата за 1 година е 150 лева. Служебен абонамент в синята зона за лека кола е закована на 300 лева, в същинската централна градска част (ул. „Гладстон“, бул. „Руски“, бул. „6-ти септември“, бул. „Цар Борис III Обединител“) е 360 лева. 

Различните услуги на ОП "Зооветеринарен комплекс" като улавяне или приспиване на куче и др. ще се вдигнат между 3 и 5 лева. 

В проекта се предлагат нови услуги и отпадат тези, към които няма интерес.

ОП „Дезинфекционна станция“ добавя нови услуги по договор. Предлага се обработка на нов диапазон от 1-50 кв. м. – дератизация и дезинсекция, „Дезинфекция на МПС“. Отпаднат дезинсекциите срещу бълхи, хлебарки и други насекоми, със съответни квадратури 1-50 дка и 50-100, 200-500 и над 1000 декара, поради липса на търсене. Извършва се ново групиране в площите и определяне на съответната цена. Въвежда се вегетационно третиране по декоративни дървета с височина до 7 метра – цена 10 лв., а за над 7 метра цената остава същата – 15 лева. Тази услуга ще може да се ползва и за поддръжка на зелените площи в жилищни комплекси, прилежащите зелени пространства на предприятия и частни дворове.

И в номенклатурата на ОП „Траурна дейност“ се разширява обхватът на предлаганите услуги, като част от тях могат да бъдат заявени по имейл и заплатени по банков път. 

Изменение има и в цените предлагани от ОП „Чистота“, като се разширява кръгът на възможностите общинското предприятие да предоставя услугите извън границите на община Пловдив. Въвежда се нова услуга „Почистване на фасади с пясъкоструй“.

 Актуализирани са ценоразписите на ОП „Многофункционална зала“ и ОП „Младежки център Пловдив“. ОП „Организация и контрол на транспорта“ предлага извършване на бърза услуга (за срок 24 часа) за издаване на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и съпътстващите удостоверението услуги като цената е 80 лв., а за срок от 14 дни се намалява на 60 лв., като преди това тя е била 80 лв.

Предлага се оптимизиране и подобряване на услугите, предоставяни от Общински институт „Старинен Пловдив“ и Регионален природонаучен музей – Пловдив.

С приемането на наредбата ще се реализира идеята за актуализация и ще се даде възможност на предприятията да бъдат конкурентноспособни. В същото време те ще имат възможност да осигуряват и приходи в бюджета на община Пловдив. Важно е да се отбележи, че така предложените цени, въпреки увеличението, остават сравнително най-ниски на пазара на предлагането на тези услуги, твърдят от градската администрация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?