71

Жалби валят срещу кино "Космос" и стадион "Локомотив": Саботират ключови проекти

Поредна порция жалби в КЗК ще забави значително два от ключовите проекти на новата градска администрация, научи "Марица". 

Столичната строителна компания "Билдком БГ" ЕООД е входирала възражение в Комисията за защита на конкуренцията срещу процедурата и тръжната документация на поръчката за стадион "Локомотив" в парк Лаута. Малко преди обяд днес пък контролиращия орган е наложил мярка "спиране на процедурата" което на практика значи, че до изясняване на обстоятелствата и решение на КЗК по казуса, проектът отива в фризера.

Практиката показва, че при подобни казуси, Комисията се произнася в срок от 10 до 15 дни. Решението обаче подлежи на обжалване в Административния съд. Ако се стигне до подбна хипотеза, там сроковете вече често надвишават половин година. Припомняме, че поръчката за централната трибуна на стадион "Локомотив" беше пусната на 5 юни и подаването на оферти трябваше да продължи до този четвъртък. Проектът пък е на стойност близо 45 млн. лева с ДДС.

Вторият многомилионен проект който в Пловдив се очаква да стартира от години, също е под заплаха да се забави значително. Това е реконструкцията на кино "Космос", която проверка на "Марица" показа, че отново е вкарана в КЗК. След като контролиращия орган преди по-малко от 10 дни отхвърли първата жалба на "Ринекс - М" ЕООД, на 1 юли съмнителната строителна компания е подала втори иск към регулатора отново жалещ тръжните процедури и условия за участие и отново с искане за налагане на мярка "спиране на процедурата". 

Подобен сценарии вече прилича на саботаж на поръчката за 9,9 млн. лева, тъй като от справките в търговския регистър, фирмата няма видимо нито обороти, нито служители, нито подобна експертиза, че дори да може да кандидатства за подобен проект. Така на практика се оказва, че два от най-големите проекти, които градът очаква, може да бъдат блокирани за неопределено време. И по двете жалби се очаква решението на регулатора, което ще определи дали ще останат без разглеждане, или ще бъдат отворени производства по тях.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?