Следвайте ни

Жалби стопираха модернизацията на жп възел Пловдив

viber icon

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ стопира обществената поръчка за  модернизацията на жп възел Пловдив. Две фирми са обжалвали условията в поръчката. Това са софийската "Мостремонт 97" ООД с 9 съдружника и Стопанско дружество за строителство, ремонт и поддръжка на железен път "Згоп" АД - Нови Сад, Сърбия. В края на 2016 г. 90 процента от сръбската компания бяха закупени  от "Жол Жондуши" от Казахстан. КЗК трябва да се произнесе до месец по жалбите.

Мащабният проект на  Национална компания железопътна инфраструктура /НКЖИ/ включва рехабилитация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътните участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително и гарите Пловдив, разпределителна и гара Тракия, Крумово и Скутаре.  Обща стойност на проекта е 103 477 234 евро, като европейското финансиране е 87 955 649 евро, а националното съфинансиране 15 521 585 евро.

Както „Марица“ писа, част от поръчката е изграждането на автомобилен подлез под Централна гара, който ще свързва булевардите "Македония" и "Васил Априлов". По план строителството трябва да продължи максимум 1066 дни. Миналия месец, на срещата при областния управител Здравко Димитров, директорът на НКЖИ Красимир Папукчийски даде дума, че ще направят всичко възможно да намалят сроковете и да не създават хаос.

Новата пътна връзка ще излезе почти 80 млн. лева.  Финансирането е осигурено с европейски средства от Механизма за свързване на Европа. Поръчката се възлага на инженеринг, т.е. избраната компания или консорциум първо трябва да подготви проект, а след това да го изпълни. Оферти се приемат до 19 септември.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майнатаун

22.07.2019 | 00:43

Както винаги нещата започват с жалене на загубилите! Естествено, че жалбите ще паднат в съда, но проекта ще се забави с поне 1-2 години, като е ясно че това е целта. Така беше и с Централният площад, и със Зоологическата градина, и с Втория гребен канал, и със спортната зала Колодрума и т.н. и т.н. Няма пловдивски проект на сегашната управа, за който да няма опити да бъде стопиран по какъвто и да е начин от "доброжелателите" на града, които са изключително "честни критици" на сегашният кмет Тотев и неговият екип. Пловдивската Прокуратура едва смогва да регистрира всички тия "доброжелателни сигнали" от "честни случайни граждани"! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?