Следвайте ни

Извадихме на показ първата ЕЛКА и часовник "Правец"

viber icon

Софтуерният специалист Димитър Блъсков създаде първия временен музей на родната електроника, който е в Пловдив. В него може да се види шедьовъра ни - първата ЕЛКА от 1965 година, електронния часовник за партийни кадри „Правец” и родните суперкомпютри ИЗОТ.

 

Преди 6 години се върнах към детството си и купих един робот „Робко”. След това се оказа, че има доста хора у нас, които се интересуват от колекционерство и поддържане на 8-битовите компютри „Правец”, разказва Димитър Блъсков.

 

С годините започнал да събира стара електроника с щампата „Сделано в Болгарии” и „Made in Bulgaria”. Така стигнал до гордостта ни - машините ИЗОТ. „Били са създадени да съхраняват информация с обем от 7 до 100 МБ. Работят с трифазен ток, но са вършели отлична работа. Хората тогава са ги използвали, за да пазят информация, а не за електронни игри”, казва Димитър Блъсков.

 


От онлайн продавалник купил първия български електронен часовник „Правец”. Машината е произвеждана в ограничени бройки и е служила за награда на партийните кадри.

 


Софтуерният консултант Блъсков цени много първата българска ЕЛКА от 1965 година. Голяма е колкото малък куфар. Според него тогава страната наистина се нарежда до водещите в електрониката нации. „Борим успешно фирми като Casio и италианските компании, които се пазят да не ги копираме. Българската ЕЛКА първа слага степенуване и корен квадратен в пулта си. Представена е същата година с голям успех в Москва”, разказва Блъсков.

 


Сега е събрал колекцията си в част от офис на ул. „Родопи” 111. Отваря за посетители, когато е наблизо. Мечтата му обаче е да след време да създаде истински музей на родната електроника.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?