83

Изтребители разтресоха Пловдив за откриването на „Хемус 2022“ СНИМКИ

Два изтребителя пикираха ниско над града преди минути и изкараха акъла на пловдивчани. Заедно с тях на малка височина летеше и хеликоптер, развяващ българското знаме.

Шумната атракция беше част от откриването на изложението за отбрана и сигурност „Хемус 2022“, която се провежда от днес в Международен панаир Пловдив. В него има участници от България и още 19 страни.

Военната изложба откри президентът Румен Радев. Заедно с него сред официалните гости на трибуната бяха още министърът на отбраната Драгомир Захов и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„Тук съм, за да подкрепя професионализма на организаторите и да поздравя всички участници. Тази инициатива дава много възможности за сътрудничество. Дори през трудната и пандемична 2020 година се включиха повече от 100 участници от много страни. Мащабите тази година са много по-големи, имаме и нови участници. Това е ясен знак, че "Хемус" се утвърди като успешна платформа за сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната", заяви държавният глава..

Изложители от 19 държави и България вземат участие в 15-ата международна изложба за отбранителна техника "Хемус 2022" под мотото "Отбрана, антитероризъм и сигурност", която ще се проведе в Международен панаир Пловдив от днес до 4 юни. Това съобщиха организаторите. Общо 99 фирми и организации, от които 39 чуждестранни и 60 български, ще изпълнят пространството в и между трета и седма палата в панаира. Международното изложение се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката. Основен организатор е фондация "Хемус - 95".

Официалната церемония по откриването на изложбата ще се състои днес от 11:00 часа пред палата №3 в Международен панаир Пловдив. На събитието се очаква да присъстват президентът на Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната и на Министерството на икономиката и индустрията, дипломати, гости от страната и чужбина.

Чуждестранните изложители са от Индия, Румъния, САЩ, Германия, Израел, Испания, Чехия, Полша, Пакистан, Австралия, Турция, Норвегия, Франция, Литва, Сърбия, Финландия, Италия, Гърция и Белгия. Повечето от изложителите са представители на националната и международната отбранителна индустрия, научни институции, българските военни и технически университети, неправителствени организации, структури на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и други, като броят на изложителите от чужбина надвишава този от предишното издание на изложението.

Четиринадесетото Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2020 - Отбрана, антитероризъм и сигурност" се състоя от 30 септември до 3 октомври 2020 г. в Международен Панаир Пловдив. Независимо от сложната епидемиологична и икономическа обстановка в световен мащаб "Хемус 2020" постигна значителен ръст по всички търговски параметри в сравнение с предишното издание на изложението през 2018 година, отчитат организаторите. Тогава бяха представени 95 фирми и организации, от които 68 български и 27 чуждестранни от 17 държави.

Направленията, които включва изложбата са: Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, Съвместни способности, Бойно осигуряване и логистика, Сигурност и антитероризъм, Обучение, образование иновации и научна дейност, и Услуги и информация.

Съпътстващите събития тази година са Международната научна конференция, Индустриалният форум и Статичният показ на въоръжение и техника. Отново ще имаме участие на военна техника от Въоръжените сили на партньорска държава, което ще бъде редом до това на Българската армия. В рамките на изложението за първи път ще се проведе "Симпозиум за научни изследвания и иновации за европейска сигурност и отбрана" (RISE-SD), като ще се отбележи една година от стартирането на Horizon Europe (HE) и European Defence Fund (EDF), новата рамкова програма за научни изследвания и иновации. Очаква се да се проведе и първият международен хакатон в България - DefInSpace. DefInSpace 2022 е международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността, иницииран от Френското космическо командване.

Провеждането на Демонстрационни стрелби в Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово" (ЦАТИП) традиционно съпътства изложението. Те ще се състоят на 3 юни от 11:00 до 12:30 часа и ще се излъчват на живо. В демонстрациите ще участват осем фирми: ВМЗ АД, "Ахелой ОПМ" ООД, "Оптикс" АД, "Дунарит" АД, "Аркус" АД, "Сейдж Консултатнтс" АД, "Металика-АБ" ЕООД и "Трансмобил" ЕООД.

Изложението ще приключи на 4 юни с връчване на сертификати на изложителите.

Снимки Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Папиханус

Папиханус

01.06.2022 | 23:42

The best кмет na Пловдив!

Отговори
0 0
Хазар

Хазар

01.06.2022 | 16:38

Да организираш подобни мероприятия по вреюе на война на няколкостотин километра пт границите си е чисто скодуумие. Язък за държавнните ни ръководители, които вместо да си блъскат главите как ще оспокоят и компенсират вчерашните засегнати о градушките земеделски производители и то от излетели или неизлетели саюолет днес дрънкат оръжия и плашат грсжданите с кьорфишеци! Ама малко се засрамете бе, българи!

Отговори
2 3
спокоен

спокоен

01.06.2022 | 13:46

Путин иде!

Отговори
4 2
аз съм

аз съм

01.06.2022 | 13:34

Защо беше нужно това ниско прелитане над града? Какви са тези демонстрации? Хората се изплашиха, а децата майките ги успокояваха половин час да не плачат. Пълни м@лоумници са тези, които са разрешили това нещо. Иначе сирени на втори юни в чест на Ботев и загиналите за свободата на родината няма да има! Предатели!

Отговори
9 2
Церемония

Церемония

01.06.2022 | 12:13

Социализмът уж отдавна си отиде ама шумните и показни церемонии останаха, а след десети ноември често се споменаваше какви церемонии са правели нашите бивши, ами то кое е по различно от тогава и сега.

Отговори
5 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?