Следвайте ни

ИЗТОЧВАНЕТО на НОИ: Наемали общи работници като шефове с тлъсти заплати

Всички били с максималния осигурителен доход 3000 лв., върху който болничните са 76%

viber icon

Свързани новини

Фирмата, която е въртяла схема за източване на НОИ с фалшиви болнични, е наела хора с ниска квалификация на управленски позиции -  от общи работници и охранители те изведнъж ставали мениджъри продажби, началници на строителни обекти, без да имат нужния ценз. Били назначени  на високи заплати, така че да се постигне максималният осигурителен доход от 3000 лв. Така през „Джи Еф Ти България” ЕООД са източвани пари за болнични, които са изчисляват като 76% от тази база.

Както „Марица” съобщи, компанията е играла в схема, разбита от полицията и прокуратурата след сигнал от ТП на НОИ, подаден през ноември 2018 г. Към момента данните са за платени 76 000 лева обезщетения за болнични на десетимата служители и отделно 54 000 на собственика Стефан Грозев. Фирмата е със седалище в Харманли и дейност покупко-продажба на индустриални стоки, финансова дейност и др.

Пловдивското поделение на НОИ е започнало да обследва документите по искане от централата в София, след като от цялата страна започнали да постъпват  документи за болнични на служители на  „Джи Еф Ти България” ЕООД. Има на хора  от Видин, Монтана, Севлиево, Благоевград. „Всичките те по документи са се лекували в едно и също здравно заведение в Пловдив, което не е нормално. Направи впечатление, че майка, баща и син от Благоевград бяха в болнични с продължителност 6 месеца, от  една и съща начална дата, с една и съща диагноза. Всички са с ортопедични диагнози, включително и нуждаещи се от интервенции”, каза шефката на ТП на НОИ под тепетата Розалия Джинева.

След като започнало обследване, се установило, че фирмата има задължения – декларирани и невнесени осигурителни вноски, претенции за болнични, изчислени върху период с максимален осигурителен доход. Внасяли са само здравни, за да работи каналът, а  не са изплащали пенсионните и за безработица.

60 000 са задълженията за невнесените осигурителни вноски към момента на подаване на сигнала в прокуратурата. Предстои нов анализ, за да се установи дали не е набъбнала още сумата.  Възможно е  тази фирма повече не е предявявала претенции за болнични, а схемата да е продължила  чрез друга.

При обследването на НОИ се видяло, че източването е започнало още през 2017 г.

Всички хора, за които са засечени фалшиви  болнични листове, са получавали обезщетенията за временна нетрудоспособност неправомерно и сега трябва да върнат парите с лихвите. Нито един от тях обаче не е от Пловдив. Териториалните поделения на НОИ из страната са ангажирани да задвижат процедурите за възстановяване на средствата.

Свързани новини

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (8)

НОИ къ

НОИ къ

26.08.2020 | 18:13

Как се плащат болнични без да са внесени пенсионни осигуровки, НОИ не се интересува от здравните, нещо много куца статия, периода за изчисление е 18 месеца назад, как се случва...

Отговори
2 1
еее,

еее,

25.08.2020 | 15:31

Трудно е да не потопиш пръст в кацата с меда! На българина му е в гена да краде!! На доктора ще му е много трудно отсега, нататък.

Отговори
11 2
Паметлив пловдивчанин

Паметлив пловдивчанин

26.08.2020 | 23:10

" доктор" Кръстев е този,у който е списъкът с фалшивите подписи на жителите на ЖК " Тракия" - Пловдив,с които " подкрепиха" Петър Стоянов като кандидат-депутат!! Разкриха измамника Кръстев и затова Петър Стоянов влезе в Парламента от листата на ....Монтана!!! Това представлява доктор Кръстев!!!

Отговори
2 1
Паметлив пловдивчанин

Паметлив пловдивчанин

26.08.2020 | 23:18

Кръстев беше " седесар"!! Впоследствие- Подкрепаджия, шеф на ДКЦ-1 / до Понеделник пазара!!/ Типична постсоциалистическа " седесарска" номенклатура!!!

Отговори
3 1
Иван

Иван

27.08.2020 | 02:23

Паметливо човече, имаш ли доказателства за глупостите които пишеш?

Отговори
1 1
Трафик

Трафик

25.08.2020 | 14:53

Сготвиха ли го зависниците !!!??? Може да има допуснати грешки... Който не работи той не греши... Но тия прокурорски и журналистически ПРОСТОТИИ...... ще видим.... Само едно е истина---толкова добър специалист е, че някой от завист ще се ЗАДАВИ.... А коментара на Джинева е нелеп....тя даже не може да се сети за елементарни неща та схеми ще ми разпита... Чушки!!! Не знам кой й лепна, че е професионалист???!!! Тя си е политическо назначение и я подвъртат..иначе за нищо не става, даже мина през гърба на доста наистина добри специслисти.. Такива които й изнасяха във времето некадърноста. Но и тя ще се именува... За една бройка се измъкна с досиетата пенсионни....

Отговори
3 7
ХМ.....

ХМ.....

25.08.2020 | 15:32

Не знаех, че д-р Кръстев си има тролове - едни и същи постове в Трафик и в Марица...

Отговори
7 1
Виолина.

Виолина.

25.08.2020 | 14:04

Защо няма коментари до сега. Това са престъпления които се практикува ха и по Татово враме но в по малък мащаб. Особено в Телковете.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?