Следвайте ни

Изследват 15 скелета, открити под нова кооперация в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Общо 15 скелета от средните векове излязоха от терена за нова кооперация на ул. "Пушкин", който е изследван от месец от екипа на д-р Здравка Коркутова.

Подобно количество погребани не е откривано на нито едно друго място в града. Всички те са изпратени за анализ за да се види възрастта и пола им.

Теренът, под който излезе голяма римска вила с мозайки във всяко помещение, вероятно е бил използван като некропол през средните векове.

"В разположението на телата няма нищо необичайно", казва д-р Коркутова.

Междуведомствена комисия от Министерството на културата се събира тези дни, за да реши как да бъдат съхранени трите мозайки на обекта.

Едната е съвършено запазена, има площ от 20 кв. метра и е в четири цвята.

Вероятно мозайките ще бъдат запазени по специална технология и преместени от терена.

Другата е в пет цвята и вероятно е била басейн, защото в единия й край има открита дупка за оттичане на вода. Шарките й са два медальона в цвят охра, червено, черно, зелено и бяло. На мястото е открита и кесия с 30 бронзови монети.

Инвеститорът Георги Градански лично е повикал археолози да обследват терена. Строителите на съседните кооперации не са направили това, били са глобени и са продължили да строят.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?