Следвайте ни

Пловдив гони София по трудови злополуки

Изплатени са 2287 обезщетения за над 884 000 лв. за година

viber icon

2287 обезщетения за трудови злополуки са изплатени през миналата година в Пловдив и региона, което е лек спад спрямо 2018 г. За инцидентите Националният осигурителен институт е изплатил на пострадалите на работното място служители общо 884 766 лв. Това става ясно от данните на осигурителното дружество.

Въпреки по-малкото злополуки в сравнение с 2018 г. през изминалата година разходите по това перо са се увеличили с малко над 19 000 лв., а спрямо 2016 г. - с почти 98 000 лв. Ръстът не се дължи на повече злополуки, а на увеличението на размера на компенсацията заради по-високите заплати, обясниха от НОИ. Обезщетението е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. Средно на ден всеки един от пострадалите е получавал по 41 лв.

Жителите на града под тепетата и региона продължават да са на челните места по трудови злополуки в страната, като в 8 от 10 случая инцидентът се е случил по време на изпълнение на служебните задължения. По-рядко произшествията са по време на пътуване за работа. Това нарежда област Пловдив на второ място по пострадали, веднага след София, където са изплатени над 7000 обезщетения. За миналата година пловдивчани са загубили общо 21 242 календарни дни заради инциденти.

Малко повече от половината пострадали по време на изпълнение на служебните си задължения в Пловдив и региона са мъже. Това се дължи на факта, че те упражняват по-рискови професии от дамите. Не трябва да пренебрегваме обаче и тенденцията през последните години на увеличаване на трудови злополуки в администрацията. Любопитен факт е, че по-опитните служители по-често стават жертва на инцидент. Най-засегнатата възрастова група е между 38 и 60 години. Обикновено пострадалите са работили във фирми с персонал между 20 и 49 души, сочи още статистиката. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?