Следвайте ни

Изненада! Пак търсят концесионер за ул. "Младежка"

Общината планира близо 10 млн. приходи от имотите си през 2021 година  

viber icon

Пешеходната зона на ул. „Младежка” е  включена в списъка на обекти за концесиониране в годишната програма за управление на общинската собственост. Статутът на общинските имоти и намеренията  на Община Пловдив  са публикувани във ведомствения сайт  за обществено обсъждане и ще бъдат гласувани в Общинския съвет заедно с бюджета за 2021 г.

Пазарът на „Младежка” вече беше отдаден на концесия на Атанас Червенков-Райфъла. До преди две години общината водеше съдебни дела за прекратяване на договора с мотив, че задължителната инвестиционна програма не е изпълнена, и вместо привлекателна пешеходна зона с пазар „Младежка” представляваше капалъчаршия с грозни сергии.

През миналата година общината най-после си възстанови правата върху пешеходната зона, повечето от павилионите и масите бяха премахнати, а сергиите минаха под контрол на ОП „Общински пазари”. По инициатива на кмета на „Централен” Георги Стаменов се изготви проект за  превръщането на ул. „Младежка” в зона за отдих  с детска площадка, водно огледало, пейки и места за паркиране.

Проектът предвижда и ремонт на уличната и тротоарните настилки, както и на осветлението. Пазарът се запазва само частично, както е и в момента, за да могат живеещите в квартала да си купят зарзават.

„Изключително озадачен съм от това, че ул. „Младежка” е предвидена за концесия, и още утре ще помоля зам.-кмета по общинска собственост арх. Невена Балчева да даде разяснения. За мен е странно, че след дългогодишните битки за разваляне на концесия отново вървим към концесиониране на пешеходната зона, за която имаме проект и ще го представим тази седмица”, коментира Георги Стаменов.

На концесия  за строителство и услуги са предложени още терените  до зала „Колодрума”  с площ 2685 кв. метра и между ул. „Варшава”, „Ст. Шишков” и „Месемврия” от над 4361 квадрата. Общината има намерение да търси концесионер за имотите на ул. „Ясна поляна” 10, Гребна база. Над 1 дка там се предлага на инвеститор, който да изгради терени за игра на петанк. Търси се и стопанин за игрищата за плажен волейбол, които отдавна са занемарени.

На концесия ще се отдава и терен в „Тракия”, предвиден по план за многоетажен паркинг.

Според прогнозата на администрацията от вече сключените концесионни договори в бюджета през тази година се чакат 1,6 млн. лева с ДДС. Общите планирани приходи от общинските имоти през тази година са в размер на близо 10 млн. лева, от които 3,1 млн. лева са от продажба на общински жилища, 2,6 млн. лева - от сделки чрез търг и конкурс, 2,3 млн. лева от наеми на жилищни и нежилищни имоти.

 

Отчуждават  десетки имоти по бул. "Ал. Стамболийски"

Десетки имоти ще бъдат отчуждени на бул. „Ал. Стамболийски” за разширение на тесния път и връзката с ул. „Цар Симеон” в „Тракия”.

По думите на зам.-кмета арх. Невена Балчева  тежката процедура е започнала и предстои да бъдат подготвени първите оценки. Бул. „Александър Стамболийски”, където се строи като за световно, е посочен в програмата за управление на общинска собственост като един от 17-те инфраструктурни обекти, които ще се изпълняват, след като приключи отчуждаването в новата улична регулация.

За компенсация на собствениците в бюджета са предвидени тази година 2,8 млн. лева. Отделно градската управа има намерение да придобие имоти за 927 000 лева, пак с цел подобряване на инфраструктурата. Продължава отчуждаване на терени и сгради на бул. „Васил Априлов” между Пещерско шосе и бул. „Шести септември”.

Заради реконструкцията на ул. „Даме Груев” в „Южен” ще се реже част от имотите с номера от 67 до 80.  Процедурите засягат ул. „Царевец” и „Борис Шивачев”, която се намира от южната страна на Първо РУП и сега е без нормален път за коли.

Градската управа има намерение да продължи бул. „Северен” от Брезовско до Карловско шосе и бул. „Свобода” от ул. „Перущица” до „Рая”, след като изкупи земята от техните собственици.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Димитров

Димитров

01.02.2021 | 16:32

   Хайде,започна ударно с кражбите кмета. Няма ревизия. Пръв приятел е с Тотев вече. За депутат го издига :))) Сигурно за съветите как да краде. Май ще надмине и и Тотев по крадене Димитров. Той нарежда и на арх.Белчева какво да прави, както Тотю на Кацарски.

Отговори
3 1
Бана

Бана

01.02.2021 | 13:16

Ааааа, малкия Париж са гъсти с кмета, шъ глътнът и пазара

Отговори
8 1
БАЛЧЕВА КАКВИ ГИ ВЪРШИШ ?

БАЛЧЕВА КАКВИ ГИ ВЪРШИШ ?

01.02.2021 | 10:18

ЗАМ КМЕТА НЕВЕНА БАЛЧЕВА ОПОМНИ СЕ ! ВЪРВИШ ПО ПЪТЯ НА КАЦАРСКИ . В СЪЩНОСТ ВИЕ СИ РАБОТИХТЕ ЗАЕДНО. НЯМА КРАЙ НАГЛОТИЯТА НА ВСИЧКИ

Отговори
10 2
Ева

Ева

01.02.2021 | 09:44

И тъста на Райфъла пак ще го вземе... Ужааас....

Отговори
5 1
Хаха

Хаха

01.02.2021 | 09:36

Тези май не си говорят. Кмета на района от една година обяснява как се прави проект за тази зона

Отговори
12 1
Славчо

Славчо

01.02.2021 | 08:38

Пак изтупват чувала с общински имоти. Докога ще продължи разпродажбата ниикой не знае. Този кмет обеща на изборите да спре порочната практика да се пълни бюджета с продажба на общински имоти, но явно е забравил какво е приказвал.

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?