Следвайте ни

Измама в аптеката: Търгуват с безплатни мостри на лекарства в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Мостри на лекарства се продават в пловдивска аптека. За това сигнализира до редакцията на „Марица“ възмутен пловдивчанин, който се е сдобил с рекламна опаковка на „Остеокер“ (Osteocare) срещу заплащане. 

Мъжът посетил една от аптеките на известна верига и поискал да закупи „Остеокар“ – продукт за здрави кости с калций, магнезий, цинк и витамин D3. Предложили му различни разфасофки, сред които опаковка с 8 таблетки, която съответно е и с най-ниска цена - 5.17 лв. 

Малко след като закупил лекарството, пловдивчанинът установил, че са му продали мостра. На опаковката пише на английски език – Trial sample (Мостра) и Not for sale (Не е за продажба). 

Екип на „Марица“ реши да проведе експеримент. Посетихме аптека въпросната верига. Там посочихме на фармацевта какво искаме да закупим. Беше ни предложено лекарството в опаковки от 30 и 90 таблетки, не и с 8 хапчета.

Показахме кутията и заявихме, че искаме да закупим същия продукт със същия брой таблетки. Отговорът на служителката беше правилен. „Не предлагаме опаковка с 8 таблетки. Това, което ми показвате, е мостра и не ги предлагаме за продажба“. 

Справка показа, че в аптеките с онлайн магазини също се предлага „Остеокер“ само в опаковки от 30 и 90 таблетки. Въпросната мостра се среща само като подарък в няколко от онлайн аптеките, когато клиентът закупи най-голямата разфасовка от 90 броя. Продуктът се предлага също под формата на 20 разтворими таблетки в кръгло продълговато пластмасово шишенце, както и като сироп.

Проверката и справката ни сочат, че продажбата на въпросната мостра не е масова практика, но явно някои от аптекарите играят и припечелват на дребно. 

Жертва на тази игра на дребно е станал и оплакалият се пловдивчанин, който със сигурност вече няма да е клиент на тази аптека. 

Потърсихме за коментар фирмата, която е официален представител на британската компания, произвеждаща лекарството за кости.

 „Това е мостра, която ние даваме безплатно на лекарите, с които работим. Учудваме се, че въобще е в аптека. За първи път се сблъскваме с подобен казус“, коментираха оттам и заявиха, че ще извършат проверка. 

"Марица" ще продължи да търси отговор на въпроса как мострата е попаднала в ръцете на аптекар и как се продава, при условие, че няма баркод.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Лора

Лора

20.10.2020 | 14:29

Тук бих казала, че дистрибуторите са, плъзнали навсякъде страшно не дразнят, въпреки, че всеки иска да яде хляб....!

Отговори
1 0
Лора

Лора

20.10.2020 | 15:36

Разбира, се, че ме дразнят..!

Отговори
0 0
Ракодов

Ракодов

20.10.2020 | 14:16

Ами защо купувате като е мостра парфюма,не вярвам уважаваната фирма "Венера козметикс" да играе на дребно ,но всеки си знае как да търгува ,а тези аптеки сигурно са 36,6 няма друг кой......

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

20.10.2020 | 14:05

А така! Направихте реклама на препарата, хууубавичко обяснихте какво съдържа. Бабите само това чакат. Процентът как е, да се включа и аз? Сега пробвайте и с парфюми - в магазина зад Водната палата се продават мострите на оригиналните парфюми - 50 мл 50 лева. Пише си на кутията че не са за продажба, затова и касова бележка не дават да не ги хванат.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?