Следвайте ни

Изкупуват имоти по бул. "Македония" заради пробива под гарата

viber icon

В общината усилено се подготвят оценки на имотите, които попадат в новата улична регулация, предвидена по проекта за  пробива под Централна гара. Най-засегната е собствеността от южната страна на жп ареала, тъй като  бъдещето съоръжение ще мине между автогара „Родопи” и „Била” , по ул. „Димитър Талев” покрай стадион „Спартак” и  ще се влее в бул. „Македония”. 

За  имот на бул. „Македония” 4 с площ 862 кв. метра  общината ще плати на собствениците 368 936 лева без ДДС.  Предложението е внесено за гласуване в Общинския съвет от зам.-кмета Тодор Чонов, който временно изпълнява длъжността кмет. Имотът е на семействата Станеви и Писеви. 

Данъчната оценка на земята, която се намира до бившите хали в Кючук Париж,е в размер 42 324 лева.  Оценката, изготвена от лицензиран оценител на общината, е 314,44 лева на един квадратен метър.  Оценителят на собствениците обаче  счита че един квадрат в тази зона струва повече – 530 лева. При преговорите двете страни се споразумели за „златната” среда – 428 лева без ДДС за квадрат , за да не се стига до съдебни дела, които да забавят отчуждителните процедури и предстоящия строеж. 

Споразумение за цената е постигнато и със собственика на автогара „Родопи” – фирма „Хеброс бус”.  Пробивът под гарата засяга 262 кв. метра от  паркинга и една от сградите. За имота общината предложи  на собственика  236 400 лева. Транспортното съоръжение заема цялата вътрешна улица, чиято площ е 747 кв. метра.   Общо дузина имоти подлежат на отчуждаване, предимно от южната страна на гарата.  Стадион „Спартак” не попада в новата улична регулация, но се взима част от паркинга на бившите хали. Сградата беше приватизирана  навремето от фирма за търговия с лагери. 

Повечето  от имотите на бул. „Македония”,   нарочени за събаряне още през 80-те години на миналия век, са необитаеми и представляват или стари, оставени за доизживяване постройки, или запустели терени. Някои от сградите се ползват временно, в очакване да приключи историческото отчуждаване, продължило близо половин век. 

Снимки от Атанас Кънев

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Абе

Абе

12.11.2020 | 20:26

Стадионът отдавна не се казва "Спартак". В паралелен свят ли живеете, некадърници?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?