2374
Следвайте ни

Изхвърляте старите мебели до контейнера? Глобата е до 4000 лв.

viber icon

Пловдивският общински инспекторат започва да проверява за изхвърлени стари мебели и друг едрогабаритен боклук извън контейнерите за смет в града и да пише глоби. Това се налага, тъй като на много места по всички квартали се образуват цели планини от струпана от хората непотребна покъщнина, за която от "Чистота" трябва да пращат отделна непланирана техника.      

На нарушителите на Общинската наредба за управление на отпадъците ще бъдат налагани глоби в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1400 до 4000 лв. за еднолични търговци или юридически лица. Гражданите пък могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

Подобни камари от боклуци стоят разхвърляни около полупразни контейнери в много квартални улици в Пловдив, сигнализираха читатели на „Марица“. Най-сериозен е проблемът в "Кючук Париж", твърдят жители на квартала. Повече от седмица строителни и други отпадъци, които не са от бита, са превзели пространството около казаните по ул. „Даме Груев“ и „Борис Сарафов“. 

„Не изхвърлят в контейнерите, а оставят нещата около тях. Все едно сме в гетото. Ако продължава така, отпадъците ще завладеят тротоара или част от пътното платно“, жалва се пловдивчанка, която работи в района и всеки ден минава покрай камарата от боклуци. 

Около контейнера са изхвърлени купища кашони, кофа от латекс, части от стари мебели. Тя недоумява каква култура и съвест трябва да има човекът, който ги е разтоварил върху тротоара. Парадоксалното е, че базата на ОП „Чистота“ се намира именно в този пловдивски квартал. Килим, шкафове и друга покъщнина има и по ул. „Щип“. Проблем с изхвърлянето на небитови отпадъци има и в центъра на Пловдив. Стари дюшеци и завивки били изхвърлени на тротоара на улица "Хайдушка", близо до трафопост. 

Пловдивчани са на мнение, че трябва да се упражнява по-строг контрол върху тези, които изхвърлят покъщнина и строителни отпадъци където не трябва, да бъдат наказвани със солени глоби.

Отпадъците по ул. "Даме Груев" и "Борис Сарафов" бяха отстранени още в понеделник, когато екип на "Марица" се свърза с ОП "Чистота" за коментар. Директорът Димитър Георгиев подчерта, че струпаните около контейнерите едрогабаритни отпадъци и кашони се почистват не от сметовози, а от друга техника, която работи по график в различните квартали на града. Той призова гражданите да не замърсяват града, а да предават разделно събраните отпадъци от домакинствата на специализираната площадка на общинското предприятие - ул. „Даме Груев“ 64А. Ако станат свидетели на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, да сигнализират на тел. 112 или на телефона на „Чистота“ 032/675-817. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?