Следвайте ни

Издирват деца със съмнителна имунизация срещу морбили

viber icon

Здравните власти в Пловдив и областта издирват деца  със съмнителни имунизации срещу морбили. Причината е, че през миналата седмица в при лабораторни изследвания в София на 35 малки пациенти, заразени с опасната болест, е установено, че не са били ваксинирани, а в документите им пишело точно обратното. На тези малчугани, за които се установи, че не са имунизирани, ще бъдат поставени ваксини, а виновните за това ще бъдат санкционирани. Досега от над 300 случая на морбили в страната само един е в Пловдивско. Въпреки това здравните власти в града и областта взимат всички мерки да се предотврати епидемия. Предупреждават се младите семейства с деца под 13 месеца да не ги водят на почивки в държави, където има морбили - например Македония, Сърбия, Гърция.

Осем области в страната са засегнати от морбили. 355 случая на заразата са съобщени в МЗ, като 300 от тях са лабораторно потвърдени. Това показват данните от последната епидемична справка на здравното министерство.
Най-много заболели има в София област - 148, след това се нарежда Благоевград със 120, а в София град заразените са 77. В Бургас има 3 заболели, Велико Търново - 1, Кюстендил - 2-ма, Перник - 3-ма, Пловдив - 1.

Най-засегнати са децата между 1 и 4 години, сред които случаите са 130. Отделно 65 бебета под година също са се заразили с морбили. При децата между 5-9 години случаите са 83, а при тези между 10-14 г. са 9. Също така 12 тийнейджъри между 15 и 19 са се разболели от морбили. Не липсват случаи и при по-големите.

Заразата пламна у нас през февруари. Тя идва отвън, а генотипът на вируса е с чуждестранен произход, като причинителят се среща в Германия и Италия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?