Следвайте ни

Изцяло нов регламент за общинските предприятия в Пловдив предлагат от “Демократична България”

viber icon

Изцяло нов регламент за общинските публични предприятия в Пловдив предлагат от “Демократична България”.

Общинските съветници от ДБ в града Веселка Христамян, Веселина Александрова, Йордан Иванов и Добромира Костова внесоха в Общинския съвет проект на нова Наредба за реда за учредяване и упражняване правата на Община Пловдив в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала.

Причината за това е, че сега действащата Наредба вече е неактуална и неприложима. Тя дори влиза в противоречие с приетия през 2019 г. Закон за публичните предприятия (ЗПП). В действащия сега документ има разминавания със Закона по отношение на органите за управление на публичните предприятия, тяхната численост, изискването в тях задължително да има и независими представители и др. Освен това наближават крайните срокове за привеждане на Наредбата в съответствие с изискванията на. Ако това не стане, сегашните ръководства на публичните предприятия с общинско участие биха били нелегитимни.

Съветниците изразяват притеснение, че Община Пловдив проспива поредното спазване на сроковете за изготвяне и синхронизиране на важен нормативен акт. Това води до поредното недоумение във връзка с методиките на общинското администриране,  на процесите, от които зависи доброто  управление.

Допълнителни ползи от предложения проект на Наредба са, че се създава правна рамка за дейността на публичните общински предприятия при еднакви правила за корпоративно управление и оповестяване, въвеждат се стандарти за добро управление и задължения за прозрачност на дейността на ръководните им органи.

Въвежда се изискване за разработване на общинска политика в областта на публичните предприятия и механизъм за определяне на конкретни цели (финансови и нефинансови), която се приема от Общинския съвет. Политиката съдържа обосновка на причините общината да има участие в публичните предприятия, както и на целите на това участие и поставя ясни финансови и нефинансови цели, обвързани с конкретни показатели за изпълнението им.

Проектът на Наредбата предвижда създаване на професионални и независими органи на управление на публичните общински предприятия с ясни правомощия, на основата на прозрачна, справедлива процедура за номиниране на кандидати, основана на качествата им. Зададен е регламент за  подбор, номиниране и назначаване на членовете на органи за управление и контрол в едноличните публични общински предприятия. Разработена е и методика за определяне на възнагражденията им, обвързано с резултатите.

Предвижда се в състава на надзорните съвети и съветите на директорите да се включват независими членове. Те следва да бъдат повече от половината от общия брой на членовете на съответния орган, като са предвидени и критерии, на които да отговарят за заемане на поста. “Не са независими членове представителите на общината в органите на управление и контрол”, гласи текст от проектонаредбата.

В документа се предвижда още публично предприятие - еднолично търговско дружество с общинско участие в капитала да се учредява като акционерно дружество, а по изключение - като дружество с ограничена отговорност, когато е "микро", "малко" и "средно" предприятие съгласно критериите в Закона за счетоводството.

С пълния текст на проекта на Наредбата може да се запознаете тук: https://plovdiv.demokrati.bg/2021/02/10/demokratichna-balgariya-predlozhi-nov-reglament-za-obshtinskite-publichni-predpriyatiya-v-plovdiv/

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Васил

Васил

11.02.2021 | 13:17

Всичко, което предлагат от ДБ е с цел тяхна облага!

Отговори
1 0
Борил

Борил

11.02.2021 | 09:00

Поредното нелепо предложение от ДБ.

Отговори
0 0
Симо

Симо

10.02.2021 | 19:08

Предлагат защото нямат грам мозък

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?