4020

Изборните секции стават изпитни зали, десетокласниците на матура по български

5294 десетокласници от Пловдивска област ще държат националните външни оценявания тази година – днес по български език и литература, а в сряда по математика.

Изпитите ще се проведат в 81 училища и за първи път  са на отделна дата от тестовете на седмокласниците с цел по-лесна организация. Изборите обаче пак я усложниха, което доведе до отложен старт днес – в 11 вместо в 8 часа.

Учебните заведения с изборни секции трябваше скоростно да пренаредят стаите след края на работата на избирателните комисии снощи и да подготвят изпитните зали за десетокласниците. Системата е подготвена, колегите са дисциплинирани и не очаквам проблеми, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Няма напрежение и в училищата, показа проверка на „Марица“. Още в четвъртък в едно от големите пловдивски учебни заведения бяха направили организацията. Там има 11 избирателни секции, а за десетокласниците са нужни 6 стаи. Ще се ползват различни помещения, които дори са на различни етажи, за да не се налага пренареждане на чинове след изборния ден.

Директорите очакват повече трудности на втория изпит в сряда, тъй като тази година датата на теста по математика в 10. клас е учебен ден. Ще трябва да се съвместят занятията на останалите класове и националното оценяване на паралелките десетокласници.

Общо 1369 квестори са ангажирани за националните външни оценявания на 10. клас в Пловдивска област, в залите ще има видеонаблюдение.

Трима ученици със специални образователни потребности ще се явяват на изпитите.

На изпит по желание по чужд език са поискали да се явят 69 гимназисти – по английски, немски и френски. За изпита по информационни технологии и дигитални компетентности желаещите са едва 25.

Националните външни оценявания се държат в края на 10. клас, тъй като учениците завършват първа гимназиална степен. Резултатите на практика са без значение, тъй като в масовия случай продължават в своята паралелка и училище. Ползват се за кандидатстване само от учениците от обединените училища, които след 10. клас избират дали да продължат в гимназия, за да вземат диплома за средно образование.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?