49
Следвайте ни

Избират с конкурс управител на новата общинска фирма „Екобус”

viber icon

Община Пловдив ще избира с конкурс  управителя  на бъдещето транспортно дружество „Екобус”, което ще кандидатства с проект за доставка на 20 електробуса  по оперативна програма в новия програмен период на ЕС. 

Едновременно с това ще се изготви  оценка на общинския терен с площ 18 дка в близост до жп гара „Тракия”, който ще бъде апортиран в капитала на новото дружество.

Това е предложението на администрацията като първа стъпка към учредяване на  новата фирма с екологичен обществен транспорт, обясни за „Марица” ресорният зам.-кмет Тодор Чонов.

В общината се провежда среща с общинските съветници.  На нея са поканени шефовете на всички политически групи в местния парламент, председателите на постоянните комисии по финанси и транспорт,  кметът  Здравко Димитров и неговият заместник Тодор Чонов.

Срещата със съветниците се провежда с оглед предложението  да се гласува на сесията на 7 декември. 

„ Проектът за учредяването на дружеството ще бъде внесен в Общинския съвет , след като се изготви  оценка на непаричната вноска /апорт на имота/ и  се избере  управител”, каза Тодор Чонов.

Местният парламент ще определи и бюджета на „Екобус” заедно с размера на заплатата на управителя. Докато не получи финансиране по проекта, дружеството няма откъде да се издържа освен от бюджета.  Теренът, където ще бъде базата на фирмата, представлява  гола поляна.

„Трябва да  започнем обновяването на масовия транспорт с екологичен като една от мерките  за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Важно е да имаме готовност, когато се отворят оперативни програми, по които можем да кандидатстваме с този проект”, коментира председателят на Общинския съвет Александър Държиков. 

Според предварителния проект  „Екобус”  ще има  20 електробуса, 16 зарядни станции и депо, оборудвано със соларни панели с цел да се пести електроенергия.  Дружеството ще има право да  събира приходите от продажбата на билети и карти. Сега тази дейност се извършва от самите частни превозвачи.

По цените към настоящия момент инвестицията е близо 22 млн. лева, което не е по силите на общинския бюджет. 

Идеята е дружеството да  превозва ученици и студенти по  две линии на градския транспорт с начални и крайни точки – район „Тракия“, кв. „Остромила“, район „Северен“, гара „Филипово“, новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“, като се минава  през централна градска част. 

Александър Държиков, който преди няколко години беше зам.-кмет по транспорт, допълни,  че маршрутите  могат да се променят, тъй като Пловдив се развива много интензивно. 

Снимки от Наташа Манева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

МАНОЛОВ

МАНОЛОВ

01.12.2021 | 15:58

НА ТОВА КОПЧЕ ЩЕ МУ ТРЯБВА БАЛТОН, НА ФОНА НА КЮМБЕТИТЕ ЕЛАВТОБУСИТЕ ЩЕ СА КАТО НА СВИНЧЕ ЗВЪНЧЕ. ЗА 25 АВТОБУСА УПРАВИТЕЛ СЕКРЕТАРКА ОФИСИ БАЗА ЗАМ КМЕТА НЕ РАЗБИРА ОТ ПРОГРАМИ ТРЯБВАТ МУ КОНСУЛТАТНТИ ЕКСПЕРТИ ЦЯЛА СЮРИЯ АДМИНИСТРАЦИЯ, НЯМА ДРУГА ТАКАВА ОБЩИНА

Отговори
6 0
Иво

Иво

01.12.2021 | 15:57

Ето този на снимката, корумпираният Чонов е най-гнусните мутромилиционер, който се е раждал. Изнудване и подкупи и като беше в полицията и сега.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?