Следвайте ни

Избират между два варианта за бъдещето на Фондация „Пловдив 2019“

viber icon

Съществуват два варианта за развитие на Фондация „Пловдив 2019“ през следващата година. Единият е тя да бъде претрансформирана в структура, занимаваща се с маркетинг, реклама и събития. Това означава, от една страна, да продължава да развива бранда „Европейска столица на културата“, а от друга - да извършва рекламни кампании. 

Другият вариант е да остане като структурно звено, което да подготвя проекти, но този път за привличане на европейско финансиране в сферата на културата. Това каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

„Аз самият винаги ще защитавам, хваля, а и критикувам, ако е необходимо, дейността на Фондация „Пловдив 2019“. Видно е, че тя е организацията, която вкара два пъти Пловдив в европейския спектър. Кризисният фонд влезе в доклада на еврокомисаря Мария Габриел за навременни антикризисни действия за културата и това, че "Капана" получи европейско признание. Само хората, които са писали проекти, знаят колко трудно е“, коментира той. 

Идеите ще бъдат предложени на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Към тази година екипът е редуциран наполовина. Най-голямата и неочаквана промяна в Управителния съвет е завръщането на Валери Кьорленски, който преди заемаше длъжността изпълнителен директор. Сега той ще заеме мястото на Илия Кирчев като зам.-председател на УС по предложение на квотата на ГЕРБ.

Предстои да се реализира и втората част от програмата "Наследство", в размер на милион и половина от наградата Мелина Меркури, а до края на годината се очаква да излезе европейският мониторинг, който ще оцени работата на фондацията. 

По думите на изпълнителния директор Кирил Велчев до края на декември ще продължи и Кризисният фонд, който бе отворен за подпомагане на независими артисти. Точно 14 творци са успели да се възползват от мярката, спрямо която им бе отпусната еднократно сумата от 1000 лв. за лекарства и режийни разходи. Кои са те не беше разкрито. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ко съ чудите

Ко съ чудите

26.11.2020 | 14:59

Може ли и трети вариант Всичката пасмина на разстрел Бащата на народите го е казал Има човек има проблем Няма човек няма проблем.

Отговори
0 2
хранилка

хранилка

26.11.2020 | 14:00

Крайно време е тази фондация да бъде изцяло закрита! Тя беше и е хранилка за привилегировани лица, близки до властта! Парите, останали по сметките й да се приведат в общинския бюджет за култура!

Отговори
4 1
Смешници

Смешници

26.11.2020 | 13:48

Така, така! Няма да седи без хилядарки маминият Червенобузчо! Мама едва го набута и него да лапка от общинската софра, той се докопа до черпака и сега искат някои да му го вземат? Може ли такова нещо? Ще му измислят вариант! Ако няма какво, може и “Перспективно културно диоптриране”. Звучи по научному, културно! Дейността ще включва да носи очилата на шефа си!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?