46

Изберете правилно гумите за автомобила, за да е по-тих

Експертите по екология на Община Пловдив  препоръчват на шофьорите да слагат гуми, които произвеждат по-малко шум. Според Европейския регламент вече всички нови гуми в Европа се класифицират и етикетират със стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум. 

Нивото на произвеждания външен шум при движение е посочен чрез намаляващи числа (шум в децибели), отпечатани до черни вълни, излъчвани от високоговорител. Автомобилните гуми, произвеждащи малко шум (под 68 децибела), например са етикетирани с една черна и две бели вълни до стойностите в децибели. 

Категорията на ЕС измерва външния шум от гумата в децибели. Тъй като много хора не са запознати със стойностите в децибели, шумовият клас също е показан. Това категоризира гумата по отношение на европейските лимити за шум. Черна вълна се счита за тиха  - 3dB или повече под европейския лимит, черни вълни - средно шумна (между европейския лимит и 3dB под него)  и черни вълни - шумна (над европейския лимит).

Нивата в децибели се измерват по логаритмична скала. Това означава, че увеличение от само няколко децибела дава голямо отражение върху нивата на шума. Разлика от 3dB  удвоява силата на външния шум от гумата. Ако всички изберем гуми с по-ниска категория за шум, ще бъде по-тихо, уверяват експертите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?