Следвайте ни

Иван Тотев заложи на ефектни проекти, тежките завеща

viber icon

Тежки за изпълнение проекти и подводни камъни остави в наследството на екипа на Здравко Димитров бившият кмет на Пловдив и настоящ местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Управлението му се крепеше осем години подред върху стабилната финансова подкрепа от страна на правителството, устойчивото и необезпокоявано от кризи и пандемии развитие на бизнеса, което носеше добри приходи на местната хазна, годишен бюджет средно по 300 млн. лева, безпрекословното подчинение на общинските съветници, готови да ръкопляскат на всяка дума на първия в градската структура на партията.

Иван Тотев заложи  на лустрото  - по-лесно изпълними и ефектни проекти,

за да се къпе в светлините на прожекторите. Тежките проекти от типа на този за водния цикъл бяха отложени за неопределено бъдеще време.

В резултат на осемте години от управлението на Тотев, в които той държеше в ръцете си абсолютната еднолична власт, реално добавената стойност за Пловдив се равнява на няколко видими обекта - "Колодрума", Цар-Симеонова градина с Пеещите фонтани, артквартал „Капана”, дузина километри асфалтирани булеварди, обновен Централен площад. Изпълнението на повечето инфраструктурни проекти беше съпровождано със съмнения за необосновано оскъпяване, както се случи например със злочестия зоопарк, и с погрешните решения, чиито негативни последици е принуден да отстранява настоящият кметски екип.

За Колодрума  

Пловдив получи внушителна помощ от кабинета „Борисов” -

почти 50 млн. лева целева субсидия още през първия мандат на Тотев. Според други сметки обаче спорният комплекс е погълнал близо 60 милиона, без да донесе желания резултат. „Златната” зала и досега предизвиква коментари, че идеята на екипа на Иван Тотев за държавни инвестиции в недовършен строеж с колоездачна писта и на базата на вече изготвен проект беше подвеждаща, нерационална и икономически необоснована. За пет години "Колодрума" не успя нито да се превърне в популярен център за култура и спорт, нито да покрива поне част от разходите от дейността на търговските обекти, разположени в сградата. Монтираната енергосистема вкара спортното „бижу” в допълнителни големи разходи.

Проектът за реконструкцията на Цар-Симеонова градина с Пеещите фонтани беше подготвен още в мандата на Славчо Атанасов. В поливната система, осветлението и ремонт на езерото бяха вложени близо 9 млн. лева, предимно от безвъзмездната финансова помощ по ОП „Регионално развитие”. В „Капана” пак по времето на Славчо Атанасов бяха свършили основната, макар и невидима част от проекта - ремонт на ВиК мрежата. В мандата на Иван Тотев беше оформена пешеходна зона на част от улиците. Добра идея, но пловдивчани така и не научиха колко пари им струва арт кварталът.

Безспорно е, че заслуга на Тотев беше да се реставрират цветните антични мозайки, но проектът на Епископската базилика, реализиран с финансова помощ на фондация „Америка за България”, мина под сурдинка, без обществено обсъждане и без широк дебат в гилдиите. Вероятно затова

насред паметниците на културата цъфна висока и грозна сграда,

под чийто покрив се пази историческото наследство на града. В тайна бяха запазени и похарчените средства на данъкоплатците. В движение, накрак, Тотев подмяташе, че инвестицията е около 15 млн. лева, поделена наполовина с фондацията, но така и не уточни къде точно са отишли 7,5 млн. лева от общинския дял.

Бившата градска управа се забави драстично с реконструкцията на площад „Централен” и строеж на художествените галерии, финансирани с 20 млн. лева от републиканския бюджет. Те трябваше да бъдат завършени до началото на Европейска столица на културата, но строителството продължи почти през цялата 2019 г., в резултат на което центърът на Пловдив се превърна в бойно поле.   

За четирите булеварда ​- „Руски”, „Шести септември”, Коматевско шосе и участък от бул. „Северен”

пловдивчани ще плащат борчове до 2027 г.

Първоначалните сметки бяха общо за 28 млн., но накрая сумата набъбна до 42 милиона, по думите на новата градска власт. Коматевско шосе, в което бяха налети близо 9 млн. лева /заем плюс държавната субсидия за канализацията/, си остана с тясно пътно платно - едва със 7 метра ширина.   

Осем години в Пловдив наливаха асфалт за милиони, но проблемът с трафика не е мръднал и на йота, ако не се броят две отсечки - тази на бул. „Северен”, който тепърва трябва да се довършва, и бул. „Проф. Цветан Лазаров”, продължен през "Лаута". Със собствени средства и финансова помощ на държавата /около 10 млн. лева/ в мандата на Иван Тотев беше направен основен ремонт на бул. „Васил Априлов” от колелото на гарата до бул. „Шести септември”, но тапите бяха завещани в наследство на следващия кмет. Проектът беше реализиран без разширение и без да са завършени процедурите по отчуждаване на частни имоти.

4 млн. лева лева се погубиха в строеж на зоологическата градина,

която се превърна в черна дупка и доведе до продължителни проверки на спецпрокуратурата и съдебни дела.

Други 20 млн. лева потънаха в „електронната” система, въведена по транспортния проект с финансиране по ОП „Региони в растеж”. Осем години пловдивчани живееха със сагата за воден цикъл. Проектът за 135 млн. лева, свити по-късно до 114 милиона, беше отложен за следващия мандат. При подмяна на водопровод и канализация няма фойерверки, както при рязането на лентите на "Колодрума" или на Пеещите фонтани. Подобни ремонти носят негативи, особено когато проектът гъмжи от пропуски и се доработва в движение, създавайки проблеми и на изпълнителите, и на гражданите, както се случва в момента с водния цикъл в "Кършияка". 

Два мандата подред пловдивчани слушаха обещанията на бившия кмет за удвояване на Голямоконарско шосе, нов мост над Марица, подлез „Модър - Царевец”, олимпийски плувен басейн, втори гребен канал, възстановяване на Дондуковата градина, нов парк край Гребния канал, нова пътна инфраструктура в кв. „Гладно поле”. И те са част от завещаното наследство на Иван Тотев. 

 

Собствените инвестиции бяха под 9 млн. на година

В първия си мандат като кмет Иван Тотев реализира капиталовата програма на Общината с 23 млн. лева държавна помощ, която Пловдив получи като компенсация за балите софийски боклук, помощта за Колодрума (над 42 млн. лева) и първи европейски средства. Малка част от собствените приходи на общината отиваха за инвестиции на фона на постоянно нарастващия брой на администрацията и разходите за заплати и издръжки.  

През втория период в управлението на Тотев общо реализираните инвестиции са за 186,775 млн. лева. В тях влизат ремонтите на 4 булеварда със заема от ЕБВР (30 млн.), злополучно реализирания Транспортен проект (с над 39 млн. лв. европейско финансиране), усвояването на първия транш от помощта по ОП "Региони в растеж" (42 млн. лева), целевата държавна помощ за културна инфраструктура във връзка с домакинството на ЕСК (20 млн. лв.), както и друга помощ от правителството (общо за периода - над 12 млн. лева).

Така привлечените средства възлизат на 143 млн. лева. Това показва, че със свои средства за целия петгодишен период (2015-2020 г.) Община Пловдив е успяла да реализира инвестиции за едва 43 млн. лева, което прави по-малко от 9 млн. лева годишно. В интерес на истината, в този период са разплатени 5 вноски по главницата от общинския заем от времето на Иван Чомаков, но пък в края на 2019-а екипът на Иван Тотев завеща на новия кмет неразплатени договори за близо 50 млн. лева, което показва, че салдото на мандата, когато става дума за собствения принос на Общината към инвестициите, е съвсем малко над нулата. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Иван си е ефектен

Иван си е ефектен

15.12.2020 | 15:41

Спор няма - Тотев направи ефектни неща - хотел на 11 етажа, цял жилищен квартал в Каменица, къщи, вили, спа-дворци на хижа Здравец. Ефектно си е!

Отговори
2 0
Помним

Помним

15.12.2020 | 11:05

Да не забравяме фразата, с която кметски наместник Тотев ще остане: "Мен никой немой ма пипне!" Това е върховата точка на симбиозата между политическата мафия и подземния ъндърграунд в Пловдив. Тотката е Кралят на мошениците.

Отговори
7 1
Кънев

Кънев

15.12.2020 | 11:01

Тотев остава в историята като най-крадливият кмет на Пловдив. Успя да засенчи измамника Чомаков. Пловдив беше отупан като брашнян чувал, а всички пловдивчани бяха направени на пълни глупаци. В наследство ще останат личните му имоти и наглата му полуидиотска усмивка, демек, прекарах ви всичките.

Отговори
5 1
Но къде са прокурорите?

Но къде са прокурорите?

15.12.2020 | 10:56

Иван тотев заложи на краденето.

Отговори
5 0
реалист

реалист

15.12.2020 | 10:42

Освен ,че създаде семейната си империя,друго сериозно не видяхме.Долнопробен крадец.Цени безумни,качество никакво,дълги срокове за реализации и постоянни ремонти на ремонта.При тотев Пловдив беше кошмар.

Отговори
5 1
Пенчев

Пенчев

15.12.2020 | 10:18

Не забравяйте, че през мандата на Славчо Атанасов не беше взет нов кредит, а напротив той подготви кредит от 30 млн.лв. от ЕБВР, който Тотев окепази. Няма друг кмет който през последните 30 години да е имал толкова много пари - от държавата над 100 млн.лв., европейски проекти - над 150 млн.лв., откраднати от Славчо - 23 млн.лв., от кредити над 50 млн.лв. , от продадени общински имоти - над 40 млн.лв. , а като погледнеш няма нищо качествено срещу тези пари - нито Зоопарка, нито Колодрума, нито Коматевско шосе, нито Базиликата , нито половината булевард Северен. Единственото което може да остане е - новия комплекс Каменица, новият Бизнес център и реконструрирания хотел Империал, новата къща на ул. Богомил, новата вила в Белащица, новия хотел в Гърция и няколко нови луксозни коли и мотори.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?