3906

Иван Петлешков: Защо полицията в Пловдив абдикира от битката с джигитите на пътя

Бизнесменът Иван Петлешков отправи открито писмо до директора на ОД на МВР – Пловдив старши комисар Георги Чергов по повод на ситуацията с пътната безопасност и мерките срещу нарушителите на пътя. Предлагаме позицията на г-н Петлешков, адресирана и до всички институции, които имат отношение към проблема: 

Отправям това отворено писмо до цялата общественост, като лично засегнат и провокиран от състоянието на пътната безопасност в Пловдив и

мерките, които НЕ се взимат от отговорните институции. 

По-голямата част от обществото ме познава като собственик на фирми, в които работят над 1000 души и бивш служител на Министерството на вътрешните работи. Преди това обаче аз съм баща, съпруг, приятел и български гражданин. Провокиран съм да напиша това писмо именно като баща и български гражданин, защото смятам, че ръководството на ОД на МВР – Пловдив не само не се справя с проблемите на пътната безопасност, а демонстрира пълна абдикация от тях под давлението на директора й - старши комисар Георги Чергов. 

През 2023 година 

дъщеря ми и нейна приятелка бяха пометени на пешеходна пътека 

на бул. „Цар Борис III Обединител” от моторист, каращ толкова бързо, че не е могъл по никакъв начин да спре – повече от ясно в разрез с правилата за движение по пътищата. За щастие, тя имаше късмет и се възстанови след некратко лечение. Два месеца по-късно обаче на същото това кръстовище 21-годишен младеж нямаше този късмет… Той загина, а негов спътник получи тежка телесна повреда след жестоко ПТП. 

И в двата случая причината за инцидентите бе висока скорост и мигащ жълт светофар след 22:00 часа. Това бе коригирано след двата инцидента, като вече светофарът е в 24-часов режим. Ако МВР си беше свършила навреме работата – то тези инциденти можеха да се предотвратят. Инцидентът на бул. „Руски”, в който отново двама млади пловдивчани си отидоха без време, също можеше да бъде предотвратен, ако МВР си беше свършила работата навреме. 

Това е третият инцидент с жертви на въпросния участък, а директорът на ОД на МВР – Пловдив тепърва започна да взима мерки –близо 12 месеца, след като встъпи в длъжност. 

Изслушах брифинга на старши комисар Чергов, който бе след т.нар. „кръгла маса” за проблемите с пътната безопасност. От него стана ясно, че абдикацията на ОД на МВР – Пловдив в борбата с джигитите 

се превръща в прехвърляне на отговорност на всички други институции. 

Във въпросното изказване се говори какво трябва да направи Община Пловдив, Агенция „Пътна инфраструктура”, неправителствените организации, но не и какви мерки ще вземе МВР в тази битка с нарушителите, която дава постоянно свидни жертви. Старши комисарят говори за превенция, но какво е направил той за нея, откакто стъпи начело на пловдивската полиция?

 Оттогава МВР - Пловдив не изкарва мобилните камери „триноги” в тъмните часове на денонощието за скоростен контрол. Защо?

Никой не знае и до този момент. 

По никакъв начин не се надгради системата за видеонаблюдение, а дори и двете стационарни камери в Пловдив, които могат да измерват скорост не се направи никакъв опит да бъдат сертифицирани към МВР. 

Стигна се до там – кметът на Община Пловдив да изземва функциите на директора на МВР и да провежда разговор със зам.-министъра на вътрешните работи да отдели поне 5 от новите камери за скорост на Пловдив.

Тъй като явно е по-лесно: директорът призова Община Пловдив да изгради „инженерни съоръжения” – легнали полицаи и шумяща маркировка. Това показва и неговата некомпетентност, тъй като ръководител на висиш пост в МВР, той трябва да знае, че в момента изграждането на „пътни неравности” бе отменено от ВАС. Новата наредба все още не е окончателно завършена и приета, което прави мярката „инженерни съоръжения” неприложима.

 В същото време в медиите постоянно сме свидетели на това как млади шофьори се хвалят в социалните мрежи как шофират с над 100 км/ч. в Пловдив. 

Явно виждайки, безнаказаността, която се шири тук. 

Уважаеми ст. комисар Чергов, ние знаем, че не сте оттук и сте за малко. Роден сте в Петрич, живеете в София, в почивните дни и по празниците сте при близките си извън Пловдив. Нямате връзка с Пловдив, вероятно и няма да изградите – за Вас това е поредното назначение. Но на мен Пловдив ми е скъп.

Моите деца и децата на пловдивчани използват тези пътища всеки ден, а не само в работните дни и време.

Настоявам, като гражданин на Пловдив, в следващия месец да започнете безкомпромисна битка с пътните нарушители, която да е с адекватни мерки и разпореждания от страна на ОД на МВР – Пловдив.

Ако това не се случи аз ще изляза на протест под Вашия кабинет и ще поискам Вашата оставка в качеството си на баща, съпруг, приятел и пловдивчанин. 

С уважение: Иван Петлешков, гражданин

P.S. "Марица" потърси за отговор шефа на ОДМВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов. Той отказа коментар, като посочи, че всеки има право на мнение. 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 8 оценки
4.5/5 от 8 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?