Следвайте ни

ИТ спецове претеглиха увеличението на заплата си на кантар ВИДЕО

viber icon

„Заплатата ми се нуждае от почти 400 лв. обновяване“, пошегува се Сабина Драганова, след като се качи на кантара, който измерва с колко трябва да се увеличи или намали заплатата на служителя. Тя беше дошла да придружи приятеля си Иван Виденов на Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг 2020 . Сабина работи от 3 години в сферата на търговията на дребно и твърди, че заплатите там са конкурентноспособни, защото изискванията към служителите се повишават с всяка година. 

На кантара за измерване на заплатата се качи и  нейният приятел Иван Видеонов, който е четвърти курс и се оглежда за позиции за програмист. И макар да обиколи почти всички щандове, удари на камък. „За съжаление, не предлагат технологията, която аз специализирам – C Sharp. Тук търсят с други езици като PHP, JavaScript”, казва Виденов. Това обаче не го отчая. Напротив, даде му насоки в какви езици се развиват ИТ компаниите у нас. 

Сред младите надежди на програмирането е и Милка Куцева, която скоро е записала докторантура. Затова и търси работа на 6-часов работен ден. Заплащането за нея не е от първостепенно значение. 

„На наетите служители назначаваме ментор. Предпочитаме ученето в процес на работа, пред стажантските програми, защото смятаме, че така обучението е по-бързо. Една от платформите, с която работим Мадженто, използва PHP език, така че след като имате опит пратете ни CV”. С тези думи LiveArea прикани млада програмистка да стане част от техния екип. 

CV по европейски стандарт бяха написали и цял отбор глухи, но много сръчни пловдивчани. Те са готови да започнат всякаква работа, каквато се намира на пазара на труда. И така с автобиография в ръка и жестомимичния преводач Милена Гъркова те поеха на обиколка по щандовете. 

„Имаме 26-годишен глух в екипа си. Запален е по футбола и се справя много добре с работата“, с тези думи Пламена Христова от Футбол радар – България се опита да разтопи леда между работник и работодател. И се получи. За съжаление, обаче дошлите не владееха английски на почти перфектно ниво, каквото е едно от изискванията. 

„Търсим млади и амбициозни хора. Извършваме анализ на мачове, които гледаме на живо и на запис. Анализният модел е специално разработен от Футбол радар“, обясни Пламена Христова. Компанията им се състои от над 90 служители. 

За хората с увреден слух все пак остана още една възможност за намиране на нова работа – виртуален ден на кариерата, който ще се проведат на 21 октомври. Очаква се, там освен ИТ компании да се включат и такива от производството. 

„Могат да вършат всичко - подреждане, сортиране, работа в склад“, обясни жстовият преводач и представител на Ардос Милена Гъркова. Кандидат-работниците посредством софтуер ще могат да видят виртуалната будка на фирмите, да се срещнат с техни представители и да проведат виртуален чат в рамките на 7 до 10 минути. 

„Трудовият пазар не е спокоен и в момента тепърва очакваме да видим икономическата част на медицинската криза. За момента фирмите са внимателни в новите назначения, докато не видят как ще вървят поръчките. Все още заплатите запазват нивата си. Редки са случаите, в които биват понижавани“, отбеляза Светлозар Петров, управител на JobTiger. 

През годините около 50 000 човека са намерили първата си работа или първия си стаж на форум "Кариери", който се провежда в различни градове в страната. Той е бил и в основата на развитието на стажантските програми у нас. По думите на Светлозар Петров най-желаният работник е този, който иска да учи през целия живот. 

„Въпреки че от календара на панаира отпаднаха някои събития – това трябваше да остане, защото ние винаги сме стимулирали възможностите. Точното време да се даде тласък напред е именно в нарушена икономическа ситуация, когато много предприятия са намалили степента си на работа, а други са преминали в нови форми на труд“, отбеляза Д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. В Международен панаир – Пловдив в момента се обучават стажанти, както и в посолството на Чехия, добави д-р Иван Соколов.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?